NOS Nieuws

Ook Belgische boeren voeren actie op snelweg

Protesten in België zorgen voor overlast

In België gaan boze boeren vandaag opnieuw de weg op om te protesteren tegen de lage prijs van hun producten. Net als de boze boeren in Frankrijk willen ze op strategische punten op- en afritten van snelwegen bezetten.

Dat gebeurt onder meer op de E17 tussen Antwerpen en Frankrijk, waar veel Nederlandse vakantiegangers op weg naar het zuiden gebruik van maken. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht ook hinder op de E19, E40 en E403.

Het Algemeen Boerensyndicaat, de op een na grootste boerenbond van België, zegt dat is gekozen voor "algemene acties, zoals wegblokkades met tractoren". De boeren zouden wel hebben gezegd het doorgaande verkeer op de snelwegen zelf met rust te laten.

Wallonië

Gisteravond gingen zo'n honderd Waalse boeren bij de plaats Lessines al de straat op. Ze blokkeerden rotondes en een snelweg en staken er autobanden in brand.

De meeste vertragingen worden vandaag ook in Wallonië verwacht. Vooral in Henegouwen en Luik zijn boeren actief. De VID adviseert reizigers daar wel rekening te houden met blokkades van de snelweg.

Het Boerensyndicaat zegt dat agrariërs in Vlaanderen en Wallonië het minstens zo slecht hebben als de Franse boeren, door de grote prijsdalingen voor hun melk en vleesproducten. De bond wil dat de regering in actie komt.

In Frankrijk hebben boerenblokkades de afgelopen week tot grote problemen geleid op diverse snelwegen en nationale wegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl