Waarom zijn de Franse boeren eigenlijk zo boos?
Mesthopen op de weg, brandende stapels rubberbanden en lange files als resultaat. Het is chaos op de Franse wegen, want boze boeren hebben op veel plaatsen blokkades opgeworpen. Ze zijn kwaad. Maar waarom precies?
In het kort: het gaat financieel erg slecht in de Franse agrarische sector. Ze beleven de ergste crisis in 30 jaar. Zeker een op de tien veeboeren staat op de rand van een faillissement, ofwel bijna 25.000 boerenbedrijven. Dat zei de Franse minister van Landbouw Stephane Le Foll in de Franse krant Le Parisien.
Problemen opgestapeld
Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen voor hun producten enorm gedaald. Volgens de boeren is de internationale markt ingestort, onder meer door het Russische voedselembargo en de dalende vraag uit China. Ook zijn in de afgelopen jaren steunmaatregelen vanuit de EU afgeschaft.
Daarnaast kunnen boerenbedrijven uit andere EU-landen hun producten goedkoper aanbieden. De boeren spreken over oneerlijke concurrentie uit Midden- en Oost-Europa. Ze eisen actie tegen de oneerlijke concurrenten en ze eisen ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies waar zij zelf mee te maken hebben.
Kwaad op supermarkten
De pijn is vooral voelbaar in de handel in varkensvlees, rundvlees en zuivelproducten. In de rundvleessector dalen de prijzen al jaren. Dat komt deels door minder vraag in eigen land, maar ook door bijvoorbeeld de economische malaise in Griekenland, een van de belangrijkste importeurs van Frans rundvlees.
Een maand geleden leek er een succesje te zijn geboekt, nadat de regering voedselprijzen had opgekrikt. Het prijskaartje in de supermarkt ging wel omhoog, maar de boeren zeggen niets van dat geld terug te zien. Ze zijn daarom ook boos op supermarktketens en tussenhandelaren, die volgens hen al het geld opstrijken dat de hogere voedselprijzen opleveren.
600 miljoen euro
Om de boeren tegemoet te komen besloot de regering 600 miljoen extra uit te trekken. Het is een steunpakket van 24 maatregelen dat de noodlijdende boeren meer lucht moet geven. Zo wordt er geld gestoken in het herstel van de prijzen, komt er extra schuldsanering en wordt er extra geïnvesteerd in de exportmogelijkheden van boerenbedrijven.
De voorzitter van de overkoepelende vakbond noemde het steunpakket een stap in de goede richting, maar hij zei ook geen genoegen te nemen met wat maatregelen voor symptoombestrijding. Hij wil een ambitieus plan voor de lange termijn.
Nieuwe gesprekken tussen president Hollande en de boeren hebben vandaag nog niets opgeleverd.
Blokkades gaan door
De acties duren vooralsnog voort, omdat een aantal boeren het akkoord te weinig vinden. Het is onduidelijk hoe lang en waar de Franse wegen nog geblokkeerd worden. Wat er vandaag in Lyon gebeurt, is op eigen initiatief en niet vanuit de vakbond.
Over komend weekend, als veel vakantiegangers naar het zuiden willen over de Franse snelweg, valt daarom nog geen zinnige voorspelling te doen.