PKK-strijders in het oosten van Turkije
NOS Nieuws

'Koerden woedend over Turkse bombardementen'

De Koerden zijn woedend op Turkije over de bombardementen op kampen van PKK-strijders. Dat zegt correspondent Sander van Hoorn, die na het NAVO-spoedberaad van gisteren naar een PKK-kamp in Noord-Irak is gereisd.

Hij hoort de Koerden om hem heen zeggen dat het vredesproces dat twee jaar geleden is ingezet, net resultaat begon op te leveren. "En nu kunnen ze elk moment een bombardement verwachten."

Gisteren spraken de NAVO-bondgenoten hun steun uit voor de Turkse aanpak van terrorisme. Die houdt ook in dat Turkije aanvallen uitvoert op de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK.

Turkse agenda

Gistermiddag volgden er meteen bombardementen en Van Hoorn hoorde bij aankomst op de PKK-basis in de bergen, dat er vannacht ook luchtaanvallen zijn geweest. "Het beeld is nu toch wel, dat er elke moment Turkse vliegtuigen kunnen komen. Het is onduidelijk welke doelen ze willen raken. Er zijn verhalen over een kerkhof dat getroffen is en van een bergwand waar op zich weinig gebeurde. Maar dit is natuurlijk wel een organisatie in oorlog, dus wat ze me vertellen is onderdeel van hun agenda."

De Koerden zijn volgens Van Hoorn vooral boos op de Turken, "omdat zij vinden dat voor iedereen duidelijk zou moeten zijn wat de Turkse agenda is. Ze zeggen dat ze IS bombarderen en voor de vorm doen ze dat misschien ook wel een keer, maar voor de rest krijgen wij hier de klappen".

Grondoffensief

Ze wijzen erop dat zij "toch degenen zijn die het hardst strijden tegen IS, en daar hebben ze voor een deel natuurlijk wel een punt". Van Hoorn zegt dat de Amerikanen de afgelopen tijd, in de strijd tegen IS, vaak goede zaken met de PKK-strijders hebben kunnen doen. Zij namen de luchtaanvallen op IS-stellingen voor hun rekening en de Koerden zetten de strijd vervolgens op de grond voort. Dat had onder meer succes bij de Syrische stad Kobani.

"Daardoor is een soort bufferzone ontstaan tussen IS en Turkije", zegt Van Hoorn, "waardoor het voor de islamitische terreurbeweging moeilijker is geworden om jihadisten en materieel aan te voeren. Dus in die zin hebben de Amerikanen wel belang bij de aanwezigheid en de zeggingskracht van de PKK."

Volgens Van Hoorn denken veel Koerden dat de NAVO gisteren politieke steun heeft uitgesproken als een soort wisselgeld, waardoor de Amerikanen in de strijd tegen IS gebruik kunnen blijven maken van de luchtmachtbasis Incirlik in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl