Koerdische demonstratie tegen de aanvallen van Turkije
NOS Nieuws

Hoop op vrede vervliegt, Turkije weer op ramkoers met PKK

Turkije gaat door met de strijd tegen de Koerdische beweging PKK. Vanmiddag hebben Turkse straaljagers in eigen land stellingen van de Koerden gebombardeerd. Dat gebeurde in het uiterste oosten van Turkije vlak bij de grens met Irak, als reactie op een aanval van Koerdische strijders waarbij een Turkse militair omkwam.

De Turkse president Erdogan zei in een persconferentie dat hij doorgaat met het uitvoeren van de luchtaanvallen. De twee jaar van intensieve vredesbesprekingen lijken voor niets te zijn geweest. "We gaan door met deze operatie. Het vredesproces is voorbij", zei de president.

Correspondent Lucas Waagmeester stelt dat Turkije op ramkoers ligt met de PKK. "De naald zit weer in de oude groef. Het is echt een spiraal waar we deze week in zitten. Luchtaanvallen op de PKK-kampen en van de andere kant aanslagen op Turkse politieagenten en militairen."

Waarover gaat het conflict tussen de Koerden en Turkije?

Afgelopen vrijdag begon Turkije met 'Operatie Yalcin', bombardementen op zowel IS als de Koerdische PKK. De operatie is een reactie op de grote terreuraanslag in Suruç.

NAVO

Critici zeggen dat Erdogan zich eigenlijk helemaal niet richt op Islamitische Staat. Dat is slechts een dekmantel, zeggen inwoners van Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan: "De analyse is hier dat Turkije vooral een paar keer IS bombardeert om af te kunnen rekenen met de PKK. Ze snappen hier dus niet dat de NAVO zich hier een rad voor ogen laat draaien", zegt correspondent Sander van Hoorn vanuit Erbil.

Van Hoorn doelt op de slotverklaring van de NAVO, waarin het bondgenootschap zich solidair verklaarde met Turkije in de strijd tegen terreur. De strijd tegen de PKK werd in de slotverklaring angstvallig vermeden.

'Turkije wil een strijd tegen de Koerden'

Dat wil niet zeggen dat er vanuit de NAVO geen kritiek is op de aanvallen van Erdogan. Diplomaten hebben op de achtergrond Turkije opgeroepen om het vredesproces met de PKK te hervatten, want veel westerse landen zien in de Koerden juist ideale bondgenoten.

Waarom er dan niks over in de slotverklaring staat? "Alle diplomaten die in Brussel in de zaal zaten, weten dat het een splijtzwam is binnen het bondgenootschap", zegt correspondent Waagmeester. "Turkije wil een IS-vrije zone in Syrië creëren en IS daar verdrijven, maar dan wel zonder hulp van de Koerden. Terwijl de rest van de landen juist heel erg blij is met de hulp van de Koerden op de grond. Dus dan is er heel duidelijk onenigheid."

'Zwijgen is toestemmen'

Prioriteit

Hoe Erdogan van plan is om IS uit het noorden van Syrië te verdrijven, zonder hulp van de Koerden, is nog onduidelijk. "Wie gaat het werk op de grond nou opknappen? Daar zijn we ook vandaag weer niks wijzer over geworden", zegt Waagmeester.

Sterker nog, Erdogan sprak in zijn persconferentie opvallend weinig over de strijd tegen IS. "Het ging volledig over de strijd tegen de PKK, daar ligt op dit moment de prioriteit van Erdogan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl