Migranten opgepikt door de Italiaanse marine
NOS Nieuws

EU gaat minder vluchtelingen verdelen

De EU gaat 32.500 bootvluchtelingen over de Europese Unie verdelen. Dat hebben de Europese ministers in Brussel besloten. De migranten zitten nu nog in kampen in Italië en Griekenland.

Eerder hadden de Europese landen beloofd ruim 40.000 vluchtelingen over Europa te verspreiden.

Frustratie

Maar veel landen willen er geen vluchtelingen bij. Vooral Oostenrijk, Hongarije en Polen zijn heel kritisch, zegt Brussel-correspondent Joris van Poppel.

Die landen zeggen zelf al genoeg migranten via de Balkan binnen te krijgen. De weigering leidt volgens Van Poppel tot grote frustratie bij Italië en Griekenland. Die zeggen de toestroom van bootvluchtelingen niet meer aan te kunnen.

Maanden duren

Nederland zal de eerder beloofde 2047 bootvluchtelingen, voornamelijk Eritreeërs en Syriërs, wel opnemen. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff gezegd. Maar Griekenland en Italië moeten dan wel de grenscontroles en het registratiesysteem verbeteren.

Dijkhoff is niet tevreden met de uitkomst van het overleg. Hij had liever gehad dat het totale aantal van 40.000 ondergebracht zou zijn "en precies geweten welk land hoeveel vluchtelingen opvangt".

De verwachting is dat het nog wel een aantal maanden kan duren voordat de eerste vluchtelingen uit de kampen naar Nederland zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl