EU zoekt plaats voor 60.000 vluchtelingen
In Brussel vergaderen de Europese ministers van migratie over de herverdeling van de vluchtelingen over de EU. Het doel is 60.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië en Eritrea, te verdelen over de EU-landen.
Voor een groot deel gaat het om bootvluchtelingen. Italië en Griekenland zeggen dat ze de toestroom niet alleen aankunnen. Ze willen 40.000 bootvluchtelingen laten opvangen in andere EU-landen.
Daarnaast moet er opvang komen voor 20.000 vluchtelingen die nu nog buiten Europa in opvangkampen verblijven, bijvoorbeeld in Turkije.
Ruimschoots
Vlak voor de ministersvergadering meldde voorzitter Luxemburgs dat er genoeg toezeggingen zijn voor 50.000 opvangplekken. De exacte verdelingen is nog onduidelijk.
Vorige maand werd een voorstel voor een verplichte verdeelsleutel verworpen door de EU-landen. Landen beloofden wel vrijwillig voor 60.000 opvangplaatsen te zorgen.
Nederland biedt 2047 plaatsen aan voor bootvluchtelingen, waarmee ons land "ruimschoots voldoet" aan de vraag van Europa, zei staatssecretaris Dijkhoff bij aanvang van de vergadering. Hij vindt wel dat de rest van Europa ook over de brug moet komen en dat Griekenland en Italië de vluchtelingen beter moeten registreren.
Arm en rijk
Vorige maand werd afgesproken dat er voor het einde van deze maand het probleem definitief geregeld zou moeten zijn. Dat zou dan vrijwillig moeten gebeuren.
"Daar zit ook meteen het probleem", zegt correspondent Joris van Poppel. Sommige landen vinden het een goed plan om Griekenland en Italië te ontlasten, maar andere landen zien dit helemaal niet zitten" Zo vinden de Oost-Europese landen dat het meer aan de rijkere, West-Europese landen is om de arme vluchtelingen op te vangen.