NOS Nieuws

'Separatisten gebruiken MH17-herdenking voor promotie'

De rebellen in Oost-Oekraïne lijken de MH17-herdenking op de rampplek te hebben gebruikt voor het maken van een politiek statement. Ze zwaaiden met vlaggen van de opstandige republiek Donetsk om zo hun 'onafhankelijkheid' te benadrukken. "De separatisten lijken deze herdenking te gebruiken voor hun eigen promotie", zegt correspondent David-Jan Godfroid.

Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko kwam twee uur te laat voor de ceremonie in het dorp Grabovo. Er waren veel rebellen op de been. Ze zeiden dat ze er waren voor de beveiliging van Zachartsjenko. Volgens Godfroid is dat opvallend, omdat de gevechtslinie niet in de buurt ligt.

  • ANP
    Dorpsbewoners dragen spandoek ter nagedachtenis aan de slachtoffers
  • David Jan Godfroid / NOS
    Jongen houdt een Nederlandse vlag vast
  • ANP
    Jonge vrouwen droegen balonnen en bloemen met zich mee
  • David Jan Godfroid / NOS
    Er waren veel gewapende rebellen aanwezig bij de herdenking

Criminelen

Tijdens de herdenking haalde de rebellenleider opnieuw flink uit naar de regeringsmilitairen. "De Oekraïense criminelen zijn hiervoor verantwoordelijk", zei hij. Ook zei Zachartsjenko dat onschuldige slachtoffers zijn omgekomen en dat hij volledige veiligheid garandeert aan nabestaanden die de plek van het ongeluk met de Boeing van Malaysia Airlines willen bezoeken.

De herdenking in Grabovo begon vanochtend met een kerkdienst. Daar waren tientallen inwoners bij. Zij liepen daarna naar het monument voor de slachtoffers, dat twee dagen geleden werd onthuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl