Bij de herdenking lag ook het condoleanceregister, met de handtekeningen van koning Willem Alexander en Maxima
NOS Nieuws

'Emotionele, loden sfeer' op MH17-herdenking

Nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders hebben in Nieuwegein herdacht dat vlucht MH17 een jaar geleden neerstortte in Oost-Oekraïne. Onder de sprekers op de besloten bijeenkomst was de weduwe van de Maleisische co-piloot van het ramptoestel.

De vrouw zei dat ze haar persoonlijk verdriet wilde delen met de aanwezigen. Ze sloot haar toespraak af met de tekst die haar man doorgaans uitsprak na een landing: een bedankje voor het in de bemanning gestelde vertrouwen. De aanwezigen in Nieuwegein applaudisseerden massaal.

  • ANP
    Premier Rutte sprak op de herdenkingsdienst
  • ANP
    Premier Rutte was een van de sprekers tijdens de herdenkingsdienst
  • ANP
    De weduwe van de Maleisische co-piloot van het ramptoestel
  • ANP
    Premier Rutte sprak op de herdenkingsdienst

Ook enkele nabestaanden spraken. Ze lazen de namen van de 298 slachtoffers voor. Verder werden gedichten voorgedragen en muziekstukken gespeeld. Ook werd een minuut stilte in acht genomen.

Bij de herdenking waren vijf bewindslieden, premier Rutte, de ministers Van der Steur, Koenders en Plasterk en staatssecretaris Mansveld. Van het koninklijk huis was niemand aanwezig.

Premier Rutte zei in een toespraak te hopen dat het een dag is van troost en hoop, die helpt om door te leven. Met een verwijzing naar de "lange en complexe nasleep" van de ramp sprak hij respect uit voor de waardigheid die de nabestaanden hebben getoond. "Er is bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen, dat realiseer ik mij heel goed."

Zonnebloemen en knuffels

Bij de bijeenkomst waren zo'n 1500 nabestaanden, onder wie mensen uit andere landen, zoals Maleisië. Veel mensen hadden zonnebloemen bij zich, een verwijzing naar de zonnebloemrijke plek waar de Boeing is neergestort.

Op de plaats van de herdenking was ook een 'muur van knuffels'. Die was gemaakt van knuffelbeesten die het afgelopen jaar onder meer bij Schiphol zijn neergelegd. Verslaggever Kees van Dam, die als een van de weinige journalisten aanwezig was, spreekt van "een emotionele, loden sfeer".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl