NOS Nieuws

Separatisten duiken op bij monument MH17

Laten zien wie er de baas is

Bij het monument in Oost-Oekraïne voor slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 waren vanmiddag een kleine honderd separatisten. Zij zeiden dat ze daar zijn voor de beveiliging van de herdenkingsceremonie, die morgen wordt gehouden.

De pro-Russische rebellen hadden pantservoertuigen en vrachtwagens bij zich. Tijdens de generale repetitie van de ceremonie namen ze verschillende posities in rond het gloednieuwe monument.

Het is maar de vraag of de pro-Russen er echt zijn om te beveiligen. Er wordt niet gevochten in de buurt van het monument; het front is tientallen kilometers verderop. Waarschijnlijk willen de separatisten met hun aanwezigheid morgen, voor alle camera's, laten zien dat zij het gebied in handen hebben.

Separatisten bij het MH17-monument

Herdenkingsceremonie

Tijdens de repetitie waren er volgens verslaggever Roel Pauw veel jonge kinderen met vlaggen van de Volksrepubliek Donetsk. "Kinderen die vanmorgen nog met een speelgoed-kalasjnikov door het dorp renden. Het was een opvallend nationalistisch spektakel."

Volgens de organisatie zullen er morgen bij de herdenking ook andere vlaggen zichtbaar zijn. "Dit is geen politiek statement. Wij wonen hier nu eenmaal, dat laten we ook zien", zegt Ludmila Gafarova tegen Roel Pauw. Ze werkt voor de gemeente in een van de omliggende dorpen. "Het is heel erg dat hier meer dan 200 mensen zijn omgekomen. Maar er zijn ook veel mensen omgekomen in Oost-Oekraïne", benadrukt ze.

 • Roel Pauw / NOS
  Jonge kinderen met vlaggen van de Volksrepubliek Donetsk
 • Roel Pauw / NOS
  Tientallen separatisten "beveiligen" de herdenking
 • Roel Pauw / NOS
  De separatisten kwamen aan in pantservoertuigen
 • Roel Pauw / NOS
  Separatisten lopen langs het monument
 • Roel Pauw / NOS
  Een buurtbewoonster kijkt naar de voertuigen
 • Roel Pauw / NOS
  De separatisten kwamen aan in pantservoertuigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl