ANP
NOS Nieuws

'Nabestaanden MH17 eisen $900 miljoen van oud-separatistenleider'

Nabestaanden van achttien passagiers van de gecrashte vlucht MH17 hebben een aanklacht ingediend tegen de Russische oud-separatistenleider Igor Girkin, schrijft de Britse krant The Telegraph. Aangezien Girkin commandant was van de rebellen in het gebied waar de MH17 uit de lucht werd gehaald, stellen de nabestaanden hem persoonlijk verantwoordelijk voor de ramp.

De aanklacht is ingediend door familieleden van acht Britten en tien andere buitenlandse passagiers. De nabestaanden van de 196 Nederlandse slachtoffers van MH17 wachten met gerechtelijke stappen tot de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) klaar is met het onderzoek naar de crash.

De rapporten van de OVV worden dit najaar gepubliceerd.

Kremlin

Een Amerikaanse advocaat heeft de aanklacht tegen Girkin bij een rechtbank in Chicago gedeponeerd, aldus The Telegraph. In het document staat dat Girkin zich gesteund wist door het Kremlin toen zijn milities het toestel onder vuur namen. De nabestaanden eisen een schadeloosstelling van 900 miljoen dollar van de Rus.

Commandant Igor Girkin, ook bekend onder de naam Igor Strelkov, richtte de aandacht op zichzelf toen hij op Facebook opschepte over het neerhalen van een Antonov-transportvliegtuig, direct na de crash van vlucht MH17. Toen bleek dat er een passagiersvliegtuig was geraakt, werd het bericht snel van Facebook verwijderd.

Een woordvoerder van Girkin zegt in The Telegraph dat de oud-commandant niet zal reageren op de aanklacht. Over de betrokken nabestaanden merkt ze op: "Als deze mensen zich gedragen als idioten, dan zijn het idioten."

Marteling

De advocaat die de nabestaanden vertegenwoordigt, maakt gebruik van de Amerikaanse wet die bescherming moet bieden aan slachtoffers van marteling. Die maakt het mogelijk om buitenlanders in een Amerikaanse rechtbank te vervolgen.

"Het gaat mijn cliënten niet om het geld. Het gaat erom antwoorden te krijgen van Girkin en Rusland onder druk te zetten om samen te werken met een internationaal tribunaal om de schuldigen van de ramp met MH17 te berechten", zegt de advocaat tegen The Telegraph.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl