ANP
NOS Nieuws

Poetin krijgt telefoon van Rutte over MH17

Premier Rutte heeft de Russische president Poetin gebeld over het VN-tribunaal voor MH17-verdachten. Het telefoongesprek was vanmorgen, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. "Het is een onderdeel van een serie gesprekken die Rutte met regeringsleiders voert ter ondersteuning van de diplomatieke inspanning voor een tribunaal", zegt de woordvoerder van de premier.

Rusland heeft bezwaren tegen de komst van een VN-tribunaal dat de verdachten van de ramp met vlucht MH17 vervolgt. Poetin heeft tegen Rutte gezegd dat Rusland de oprichting van een VN-tribunaal "prematuur"en "contraproductief" vindt.

Rusland heeft vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en kan de komst van zo'n tribunaal blokkeren. Rusland vindt het nog veel te vroeg om na te denken over hoe de verantwoordelijken voor de ramp vervolgd moeten worden.

Rechtvaardigheid

Nederland probeert Rusland te overtuigen van het belang van het tribunaal. Samen met Maleisië, België en Oekraïne is een resolutie ingediend bij de VN. "Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het eerste moment onze prioriteit geweest", zei Rutte twee weken geleden op zijn wekelijkse persconferentie.

De VN-veiligheidsraad heeft juli vorig jaar resolutie 2166 aangenomen, die stelt dat de daders van het neerhalen van MH17 vervolgd moeten worden.

Rutte over MH17-tribunaal: hoe eerder, hoe beter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl