De Griekse vlag wappert naast die van de EU bij de Akropolis van Athene
NOS Nieuws

Grieken vragen drie jaar ESM-steun, bedrag niet bekend

Het noodfonds ESM heeft een nieuw verzoek van Athene ontvangen voor financiële steun. De Grieken vragen drie jaar steun en beloven in ruil daarvoor hervormingen.

Een specifiek bedrag is niet genoemd, maar volgens persbureau Reuters kan dat ook niet. Een bron zegt dat de geldschieters eerst moeten beoordelen wat de financiële situatie van het land is.

Nog onduidelijk is wat de plannen precies inhouden. Morgen komt Griekenland met uitgewerkte voorstellen voor "geloofwaardige hervormingen", zei premier Tsipras in het Europees Parlement.

Volgende week

In de brief aan het ESM schrijft Athene dat er onder meer voorstellen komen op het gebied van belastingen en pensioenen. Mogelijk worden volgende week al hervormingen doorgevoerd op die gebieden, is het plan.

Daarnaast willen de Grieken met de partners bespreken hoe ze de schuld op termijn dragelijk en betaalbaar kunnen houden, schrijft de Griekse regering.

De brief wordt naar verwachting vanmiddag door ambtenaren besproken in een werkgroep van de Eurogroep. Bij het vorige verzoek vroegen de Grieken om een tweejarig steunprogramma, ter waarde van zo'n 29 miljard euro. Toen kwamen de onderhandelaars er niet uit.

Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep zei gisteren na een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden dat een nieuw verzoek nodig was na het referendum van afgelopen zondag. Vanochtend zei de Griekse premier Tsipras in het Europees Parlement dat de Griekse regering zo'n hulpverzoek inmiddels had ingediend.

Gisteren bleek dat Griekenland tot en met morgen de tijd krijgt om met gedetailleerde voorstellen te komen om de schuldencrisis op te lossen. Zondag is er een beslissende EU-top over Griekenland.

Waarschuwing

Er moet haast worden gemaakt, want de Griekse economie staat op instorten. Daarvoor waarschuwt Christian Noyer, de Franse bestuurder van de Europese Centrale Bank.

Griekse banken krijgen geen steun meer van de Europese Centrale Bank als er geen akkoord komt, zegt hij in een interview op de Franse zender Europe 1. "We zitten in een abnormale situatie die zo niet kan doorgaan. De ECB steunt de banken al maanden. Dat houdt op een moment op."

De Griekse banken hebben al 89 miljard euro aan noodkredieten gekregen van de ECB. Eerder besloot de Europese Centrale Bank dat bedrag niet te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl