Europees Parlement / Flickr / CC 2.0 by-nc-nd (bewerking NOS)
NOS Nieuws

Tsipras van alle kanten belaagd in Europees Parlement

Bijna alle fractieleiders in het Europees Parlement hebben de Griekse premier Tsipras aangevallen in een debat over de crisis in zijn land. Tsipras kreeg van alle kanten kritiek, vooral van de liberale fractieleider Verhofstadt en van de christen-democraat Weber.

Weber zei dat Tsipras het vertrouwen in Europa wegneemt en zijn eigen bevolking niet de waarheid vertelt. Ook verweet hij de Griekse premier impliciet dat hij geen oplossing wil voor de schuldencrisis. "U houdt van de provocatie, wij houden van het compromis. U houdt van een mislukking, wij van succes. U verdeelt Europa, wij houden van Europa", aldus Weber.

Manfred Weber (EVP): u verdeelt Europa

De Belgische oud-premier Verhofstadt riep Tsipras op om eindelijk hervormingen door te voeren. In een vurig betoog stelde hij Tsipras de vraag hoe hij later herinnerd wil worden: als "echte leider" of als "valse profeet".

De geëmotioneerde Verhofstadt deelde in zijn toespraak ook een sneer uit aan de Griek, die bewust privileges in stand zou houden.

Eerste debat

Het was het eerste debat in het Europees Parlement over de Griekse crisis. Ook was het de eerste keer dat Europese politici een-op-een met Tsipras in debat konden. De onderhandelingen tussen de Grieken en de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF) zijn altijd achter gesloten deuren.

Tsipras kreeg voorzichtige steun van de Europese sociaal-democraten. Fractieleider Pitella zei dat hij nooit een Grieks vertrek uit de eurozone zou accepteren. Hij zei dat Griekenland bij Europa hoort en kreeg daarvoor veel applaus.

'Als het moet kom ik naar Athene'
Gianni Pitella (S&D): zal nooit Grexit accepteren

'Nieuwe Berlijnse Muur'

De eurosceptische Europarlementariërs Nigel Farage en Marine Le Pen trokken niet alleen fel van leer tegen Tsipras, maar ook tegen de Europese instituties. Farage zei dat het Europese idee stervende is. "Het continent is verdeeld. Er is een nieuwe Berlijnse Muur en dat is de euro."

Le Pen van het Franse Front National moedigde Tsipras aan om uit de euro te stappen en zo "uit de stalen greep" van Europa te komen.

Nigel Farage: geef uw volk weer hoop

Tsipras zei zelf dat Griekenland enorme inspanningen heeft verricht om zich aan te passen aan de wensen van de Europese geldschieters. Ook zei hij dat het Griekse volk is uitgeput en dat er licht aan het einde van de tunnel moet komen. De premier prees het initiatief voor een debat; dat had volgens hem veel eerder moeten gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl