Premier Cameron en burgemeester Johnson bij de herdenking
NOS NieuwsAangepast

Londen staat stil bij metro-aanslagen

Met een kranslegging in Hyde Park hebben premier Cameron en burgemeester Johnson de aanslagen van tien jaar geleden in het centrum van Londen herdacht. Het was de aftrap van een reeks plechtigheden die vandaag worden gehouden.

Cameron en Johnson legden de krans bij het herdenkingsmonument in het park. Dat deden ze om 09.50 uur Nederlandse tijd, het tijdstip waarop op 7 juli 2005 de eerste bommen afgingen in drie metrostations.

Londen staat één minuut stil

De aanslagen in de metrostations werden gevolgd door een explosie in een Londense bus. In totaal eisten de aanslagen 52 levens en raakten meer dan 700 mensen gewond. De daders, die ook omkwamen, waren Britse geradicaliseerde moslims.

In de stad staan veel mensen stil bij de gebeurtenissen van tien jaar geleden. "Veel mensen stappen vandaag met een apart gevoel de metro in", zegt correspondent Tim de Wit. "Op de plekken waar de bommen afgingen zijn veel bloemen neergelegd."

Volgens premier Cameron is de dreiging tien jaar na dato nog altijd even werkelijk als dodelijk. "De moord op dertig onschuldige Britten die op vakantie waren in Tunesië is daar een wrede herinnering aan", schreef hij vanochtend in een verklaring. "Maar we laten ons niet intimideren door terrorisme."

Herdenkingsdienst

Om 12.00 uur Nederlandse tijd begon in St. Paul's Cathedral een herdenkingsdienst voor slachtoffers en nabestaanden. Ook Cameron en andere hoogwaardigheidsbekleders waren daarbij.

Volgens De Wit was het een sobere, maar indrukwekkende dienst. "Een bijzonder moment was het toen vier kaarsen naar binnen werden gedragen. Die stonden voor de vier plekken waar de bommen afgingen, zoals Tavistock Square. Die kaars werd gedragen door de chauffeur van de bus waar toen een bom in ontplofte. Hij overleefde het, maar dertien van zijn passagiers niet."

'Rustige ingetogen sfeer bij herdenkingsdienst Hyde Park'

Aan het einde van de dienst werden de namen van de 52 slachtoffers voorgelezen, waarna om 12.30 uur de minuut stilte inging die in het hele land in acht werd genomen. "Ook in alle bussen en metro's was het stil. Die stopten met rijden. Er werd massaal gehoor aan gegeven."

Later vanmiddag is er in Hyde Park een openbare herdenkingsdienst. Daarbij zal onder anderen prins William aanwezig zijn.

 • EPA
  De Britse premier David Cameron tijdens de herdenking van de aanslagen
 • AFP
  Premier Cameron en burgemeester Johnson bij de herdenking
 • EPA
  De gedenkplaat in Hyde Park
 • EPA
  Overal in het land werd een minuut stilte gehouden, zoals hier op het tennistoernooi van Wimbledon
 • EPA

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl