'Minstens 30 Britten gedood bij aanslag Tunesië'
Bij de aanslag vrijdag op een Tunesisch strand en hotel zijn waarschijnlijk meer dan dertig Britten omgekomen. Dat melden media in Groot-Brittannië op basis van bronnen bij de Britse regering.
Formeel staat het aantal Britse slachtoffers nog op vijftien. In totaal vielen er 39 doden. De identificatie van de slachtoffers kost veel tijd, onder meer vanwege de strenge Tunesische regels.
Veel slachtoffers droegen geen papieren bij zich waaruit hun identiteit valt af te leiden. De plaatselijke autoriteiten willen daarnaast over medische informatie en gebitsgegevens beschikken voor het identificeren van de slachtoffers.
'Dader handelde alleen'
De aanslag is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken handelde de dader, de 24-jarige student Seifeddine Rezgui, alleen. De vader van de dader heeft afstand genomen van de daden van zijn zoon.
Eerder zeiden Tunesische autoriteiten dat er mogelijk twee daders bij de aanslag waren betrokken.
Volgens een woordvoerder van het ministerie had Rezgui geen mededaders, maar wel hulp. "We zijn er zeker van dat anderen geholpen hebben, maar ze deden zelf niet mee. Ze steunden hem indirect."
Ze hebben mogelijk de kalasjnikov geleverd waarmee hij in het rond schoot. Ook hebben ze hem waarschijnlijk geholpen via zee het strand op te komen.
Groot-Brittannië heeft rechercheurs en forensisch specialisten naar Tunesië gestuurd om te helpen bij het onderzoek.
Toerisme
Veel toeristen hebben Tunesië dit weekend verlaten. Na de aanslag op het Bardo-museum in maart is de nieuwe aanval een harde klap voor de economie. Veel Tunesiërs zijn afhankelijk van het toerisme.
De Tunesische regering wil met buitenlandse ambassadeurs overleggen over nieuwe veiligheidsmaatregelen. Er zijn sinds vrijdag al duizend extra agenten ingezet op de stranden en bij toeristische plaatsen.