AFP

De Griekse premier Tsipras en zijn nieuwe minister van Financiën Evklidis Tsakalotos gaan vandaag naar Brussel voor het eerste overleg sinds het referendum waarin de Grieken 'nee' zeiden tegen het reddingsplan van de geldschieters.

De Griekse regering moet het vertrouwen van de EU-collega's zien te herwinnen, om nog in aanmerking te komen voor steun. Lukt dat niet, dan dreigt het land snel failliet te gaan.

Om 13.00 uur begint een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Om 18.00 uur volgt een top van de leiders van de eurolanden. 

Geen extra geld

Bondkanselier Merkel en de Franse president Hollande zeiden na een gesprek gisteravond in Parijs dat de deur voor de Grieken nog op een kier staat, maar dat ze snel met concrete, gedetailleerde hervormingsvoorstellen moeten komen.

Bij de top vanavond in Brussel zijn ook Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en de president van de Europese Centrale Bank, Draghi.

De ECB heeft al laten weten geen extra geld aan de Griekse banken te geven. Steeds meer pinautomaten in het land zijn leeg, en zullen dat voorlopig ook blijven nu er geen extra noodsteun komt. De banken blijven zeker nog een paar dagen dicht.

STER reclame