Varoufakis gisteravond na het bekend worden van de uitslag van het referendum
NOS Nieuws

Minister Varoufakis stapt op

In Griekenland is Yanis Varoufakis opgestapt als minister van Financiën. Een dag na het referendum schrijft hij in een persbericht dat hem duidelijk is gemaakt dat zijn aanwezigheid in de vergaderingen van de Eurogroep niet door alle ministers op prijs werd gesteld.

In de verklaring getiteld 'Minister no more' staat dat premier Tsipras van mening is dat het vertrek van Varoufakis een akkoord voor Griekenland dichterbij brengt. De minister schrijft dat hij het als zijn plicht beschouwt om de premier terwille te zijn.

Varoufakis merkt daarbij op dat hij "de afkeer van de crediteuren met trots zal dragen".

Wij van links

Met zijn vertrek hebben "wij van links" duidelijk gemaakt dat we niet aan het pluche kleven, schrijft Varoufakis. Hij zegt de premier en de nieuwe minister van Financiën zijn volledige steun toe.

Na een beraad in Athene van de politieke leiders wordt bekendgemaakt wie Varoufakis opvolgt.

Het was een publiek geheim dat Varoufakis slecht lag bij zijn collega's in de Eurogroep. Zo'n twee maanden geleden doken berichten op dat Tsipras een ander naar voren zou schuiven om te onderhandelen met de ministers van Financiën in de Eurogroep. Dat bericht bleek onjuist, want Varoufakis behield zijn positie.

Popster

De 53-jarige Varoufakis had in Griekenland de status van een popster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl