AFP

"Hoogleraar economie. Schreef jarenlang rustig obscure academische teksten, totdat hij op het publieke toneel werd gegooid door de zinloze manier waarop Europa omging met een onvermijdelijke crisis." Dat is de biografie op Twitter van de net opgestapte Griekse minister van Financiën Varoufakis. Een sneer naar Europa, waar hij - ook als minister - niet vies van was.

Op datzelfde medium plaatste hij even daarvoor een bericht waarin hij zijn aftreden bekendmaakte. 'Minister no more' is de titel van zijn verklaring. Naar eigen zeggen stapt hij op nadat hem duidelijk was gemaakt dat zijn aanwezigheid in de vergadering van de Eurogroep niet door alle ministers op prijs werd gesteld. Premier Tsipras is volgens hem van mening dat zijn vertrek bijdraagt aan een akkoord met de geldschieters.

Stroeve verhoudingen

Zo goed als Varoufakis bij de Grieken lag - hij had daar de status van een popster -, zo slecht lag hij bij zijn Europese collega's. "De eerste reacties hier zijn opgetogen", zegt correspondent Joris van Poppel in Brussel. "Er zijn politici hier die hem niet meer bij naam noemden. Ze spraken alleen nog van 'die minister'."

De afgelopen maanden kwamen Varoufakis en zijn Europese collega's voortdurend bij elkaar, soms meerdere keren per week. Vanaf het begin was duidelijk dat de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden. De Griekse minister was niet van plan te zwichten voor de druk van de geldschieters om hervormingen en bezuinigingen door te voeren; de geldschieters bonden ook niet in.

Die kloof bleek wel toen Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en Varoufakis elkaar begin dit jaar de hand schudden, waarbij duidelijk te zien was dat de mannen ver uit elkaar stonden.

Varoufakis: een overzicht

Vorige week tergde Varoufakis zijn buitenlandse ambtgenoten nog met de beschuldiging dat zij zich schuldig maken aan terrorisme door het Griekse volk via intimidatie te dwingen tot bezuinigingen en hervormingen. Ook stapte hij soms ineens op bij vergaderingen.

Sneer

Het zijn uitspraken die Varoufakis kenmerken. Ook in zijn afscheidsverklaring geeft hij zijn Europese collega's en instituties nog een sneer: "Ik zal de afschuw van de geldschieters met trots dragen." Varoufakis kon zijn ambtgenoten in de Eurogroep soms het bloed onder de nagels vandaan halen met de opmerking "laten we niet te technisch worden" als hem naar cijfers werd gevraagd. 

Bronnen in Brussel en Berlijn zeggen dat hij vooral vaak botste met de Duitse minister Schäuble. Over hem zei Varoufakis ooit: "We konden het er niet eens over eens worden dat we het oneens waren."

Imago

In Griekenland is zijn vertrek als een bom ingeslagen, zegt correspondent Conny Keessen. "In Griekenland is hij heel populair. Neem de beelden van mensen die hem omhelsden toen hij aankwam bij het ministerie van Financiën." Op dat soort momenten was hij vaak gekleed in een T-shirt, zittend op zijn motor met een helm op.

Toch kreeg hij ook in Griekenland kritiek toen hij zichzelf met zijn vrouw op glamoureuze wijze liet fotograferen voor het Franse blad Paris Match. Op de foto's was het stel proostend met witte wijn en knuffelend te zien op het weelderige balkon van hun chique penthouse in Athene. Dat viel niet goed bij de Grieken.

Half jaar minister

Varoufakis is van huis uit academicus. Bij de Griekse verkiezingen op 25 januari kwam hij in het parlement terecht voor de links-radicale partij Syriza. Twee dagen later werd hij benoemd tot minister van Financiën. 

Nog geen half jaar is Varoufakis minister geweest. Niet eerder lukte het een Griekse minister in zo'n korte tijd, zo veelbesproken te worden. Als we zijn biografie op Twitter mogen geloven, keert hij weer terug naar de academische wereld.

STER reclame