De Tour in Utrecht, hoe kom je de stad in/uit?
De Tour-start in Utrecht brengt een enorme mensenmassa op de been. Vele honderdduizenden mensen komen naar de stad, om naar de renners te kijken of om zich in het feestgedruis te storten. Het wordt heel druk en ook nog eens enorm warm. Waar moet je rekening mee houden?
Al de hele week is het in Utrecht drukker dan normaal, maar het hoogtepunt is natuurlijk vandaag als de renners een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum van de stad rijden. Het parcours is daarvoor met 13.000 dranghekken helemaal afgesloten.
Tot vanavond 20.00 uur zijn grote delen van het centrum en de omliggende wijken autovrij of autoluw. En voor morgen, als de tweede etappe in Utrecht start, geldt dat ook weer, van 8.00 tot 18.00 uur.
Voor mensen die willen komen kijken, heeft de gemeente een aantal praktische tips:
* Woon je in Utrecht, kom dan te voet naar het parcours
* Woon je in een straal van 15 kilometer rond de stad, pak dan de fiets
* Kom je van verder weg, reis dan met het openbaar vervoer
Oversteekplaatsen
De renners rijden vandaag een lus door en om het centrum, met start en finish bij de Jaarbeurs. Op een aantal plekken is er voor voetgangers een brug over de weg gemaakt of zijn er onderdoorgangen. Sommige doorgangen zijn alleen voor voetgangers, andere ook voor fietsers.
Het parcours oversteken kan bij:
* De Berekuil, aan de noordoostkant van de stad (voetgangers en fietsers)
* Het Lucasbolwerk, achter de Dom (alleen voetgangers)
* De Balijebrug, aan de zuidwestkant van het centrum (voetgangers en fietsers)
* De Albatrosburg op de Venuslaan, ten zuiden van het centrum (voetgangers en fietsers)
* Venuslaan, ter hoogte van de oude spoorlijn (alleen voetgangers)
* Platolaan/Weg tot de Wetenschap, bij stadion Galgewaard (alleen voetgangers)
Op de fiets
Voor mensen die redelijk in de buurt van Utrecht wonen, is de fiets de handigste manier om naar de stad te komen. De Fietsersbond heeft daarvoor een speciale routeplanner ontwikkeld. Ook Utrechters kunnen daarop eenvoudig zien hoe ze tijdens de afsluiting van A naar B kunnen fietsen.
Op een aantal plaatsen rond het parcours zijn er tijdelijke fietsenstallingen. De reguliere stallingen zijn gewoon open. Voor wielrenners met (dure) racefietsen zijn er bewaakte stallingen. Langs het parcours zijn fietsenrekken weggehaald om ruimte te maken voor de renners en de toeschouwers.
Op ruim twintig plekken langs het parcours zijn zogeheten publieksvenues. Daar kan je wat eten en drinken en zijn vaak optredens. En er staan grote beeldschermen om de wedstrijd te kunnen volgen. De meeste publieksvenues zijn vandaag en morgen open.
Openbaar Vervoer
De NS laat vandaag extra en langere treinen van en naar Utrecht Centraal rijden. Wie de grootste drukte wil vermijden, kan uitstappen op Utrecht Overvecht of Utrecht Lunetten. Vanaf beide stations is het 15 à 20 minuten lopen naar het parcours.
Wie naar het start- en finishgebied bij de Jaarbeurs wil, moet op Utrecht Centraal uitstappen. Ook andere plekken langs het parcours in het oude centrum zijn vandaar te voet goed bereikbaar.
Auto
Ook als je met de auto komt, is het parcours goed bereikbaar. Om de drukte te beperken wordt mensen wel aangeraden zo veel mogelijk samen te reizen. Het centrum is voor auto's afgesloten.
Parkeren kan in de transferia aan de rand van de stad. Ze zijn er bij Papendorp, Groenekan, The Wall, De Uithof, Bunnik, Blokhoeve en de P&R Westraven. Een kaartje daarvoor kan online worden gekocht. Bij het transferium zelf kan dat ook, maar dat is duurder.
Vanaf de transferia kan je lopend naar het parcours, maar er rijden ook pendelbussen.
Autovignet
Utrechters die binnen het parcours wonen, moeten een speciaal vignet voor de autoluwe zone. Ze moeten om de stad in en uit te komen gebruikmaken van speciale rijroutes. De zone binnenrijden kan alleen als het strikt noodzakelijk is. De ziekenhuizen blijven bereikbaar, zegt de gemeente.
Met name ondernemers klaagden eerder dat ze door de gemeente niet goed worden geïnformeerd en niet weten of ze bijvoorbeeld bestellingen kunnen rondbrengen.
Hitte
Iedereen die naar de Tour komt kijken, moet rekening houden met de hitte. Het wordt naar verwachting zo'n 33 graden. En de gevoelstemperatuur in een stad met veel asfalt is nog een stuk hoger. Op veel plaatsen deelt de gemeente water uit of zijn er kranen waar mensen gratis flesjes of bidons kunnen vullen.
Verder moeten mensen ook zelf voorzorgsmaatregelen nemen: luchtige kleding, een petje, zonnebrand en water.
De organisatie vraagt om kinderen en ouderen extra goed in de gaten te houden. Het Rode Kruis zal dat ook doen en mensen sneller aanspreken.