Vlaggetjes in de Utrechtse Zadelstraat in de verschillende kleuren van de klassementstruien
NOS Nieuws

Zorgen om afsluitingen tijdens Tourstart in Utrecht

Nog maar twee weken en dan zal Utrecht overstroomd worden door wielerliefhebbers. Er komen naar verwachting 700.000 bezoekers voor de start van de Tour de France naar de stad. Veel Utrechters kunnen niet wachten en zijn trots dat één van de grootste sportevenementen ter wereld naar hun stad komt, maar er zijn natuurlijk ook ongemakken.

Buurtbewoners maken zich zorgen om schade die mogelijk zal worden aangericht. Aan de Vondellaan in de Rivierenwijk wordt een groot evenement georganiseerd. Naast het parcours komt een plek met twee barretjes, een podium voor bandjes en een toiletblok. Er worden op die plek zo’n 20.000 mensen verwacht.

Niet gerust

Sommige bewoners van omliggende huizen zijn er niet gerust op. “Ik denk aan boompjes die pas geplant zijn, maar ook andere rotzooi die schade kan opleveren“, zegt een van de bewoonsters.

De gemeente Utrecht heeft al toegezegd eventuele schade te vergoeden. De bewoners moeten dan wel bewijzen dat de schade door de bezoekers van de Tour is veroorzaakt.

  • Routetourdefrance.com
    Het parcours van de proloog van de Tour de France in Utrecht
  • Routetourdefrance.nl
    Route van de tweede etappe Tour de France Utrecht uit

Bruidstaarten

Ook ondernemers in het afgesloten gebied weten niet goed waar ze aan toe zijn. Afgelopen week ontstond onduidelijkheid omdat bekend werd dat er een speciaal autovignet moet worden aangevraagd door bewoners en winkeliers. Zonder vignet kun je de wijk niet in.

De Tour-organisatie beslist of het voor een winkelier noodzakelijk is om een vignet te krijgen. Dat leidt tot veel onrust. De slager op de Jutfaseweg weet niet of hij zijn bestellingen wel kan rondbrengen. Vooral op zaterdag verzorgt hij de catering voor veel barbecues. Hij weet zelfs niet of hij wel naar de zaak kan komen, aangezien hij buiten de stad woont.

De ijssalon aan de Rijnlaan heeft hetzelfde probleem. De eigenaar heeft een aantal bestellingen staan voor bruidstaarten die bezorgd moeten worden. Beide ondernemers klagen over de informatie die ze van de gemeente krijgen. Ze vinden die veel te gebrekkig. “Mijn vrouw heeft gisteren drie kwartier aan de lijn gehangen met de gemeente, maar ze heeft niemand te spreken gekregen.”

  • ANP
    Vlaggetjes in de Utrechtse Zadelstraat in de verschillende kleuren van de klassementstruien
  • ANP
    Bomen zijn ingepakt in de kleuren en het motief van de bolletjestrui
  • ANP
    In de Domstad zijn de voorbereidingen voor de start van de Tour de France in volle gang

Zwanger

Marielle Tammes is volgende week uitgerekend van haar tweede kind. Haar eerste kind kwam ook anderhalve week te laat dus de bevalling zou zo maar eens het weekend van 4 juli kunnen zijn. Niet handig, aangezien ze direct aan het parcours woont.

Verloskundigen in Utrecht doen dat weekend geen thuisbevallingen, vanwege de verkeersafzettingen in de stad. Dus als het zover komt, moeten alle zwangeren richting het ziekenhuis. “Ik vraag me ook af hoe dat moet, want als die renners hier langs komen, hoe moeten wij er dan langs?”

Toch heeft ze er vertrouwen in dat het goed komt. “Er zijn ook extra hulpdiensten ingezet dus de ambulance kan me als het nodig is altijd nog komen halen.” Het liefst bevalt ze zo snel mogelijk, zodat ze 4 juli mét kinderwagen kan gaan kijken langs de hekken.

Marielle Tammes hoopt voor 4 juli te bevallen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl