ECB beslist over geld Griekenland
De onderhandelingen in Brussel liggen stil, maar in Frankfurt wordt vandaag nog wel vergaderd. De Europese Centrale Bank zal besluiten of Griekenland meer noodkrediet krijgt. Zonder het steungeld van de ECB worden de pinautomaten niet meer gevuld en vallen de Griekse banken om. Een faillissement van Griekenland is dan aanstaande.
De Griekse centrale bank zal een verzoek neerleggen bij de ECB om de zogenoemde ELA-gelden te verhogen. Op die manier krijgen de Griekse banken weer geld en wordt voorkomen dat meer pinautomaten leeg raken.
Onderpand
In ruil voor het steungeld bieden de Grieken onderpand. De vraag is echter of Griekenland nog genoeg onderpand heeft voor nog meer steungeld. De ECB zegt van wel, Griekenland zou nog ruimte hebben, maar het is nog onbekend hoeveel de Grieken zullen en kunnen aanbieden.
Het ECB-bestuur, bestaande uit zes directieleden plus alle presidenten van de nationale banken van het eurogebied, zal vervolgens besluiten of het geboden onderpand genoeg is om geld over te maken. Als minstens tweederde van de bestuurders tegen is, wordt de noodsteun gestaakt. De Duitse krant Handelsblatt meldde deze week dat inmiddels zes ECB-bestuurders tegen de steun zijn.
Stoppen of doorgaan?
Volgens hoogleraar Bankwezen en Financiering Harald Benink, zijn de bestuurders verdeeld. "Afgelopen dagen werd al wel duidelijk dat steeds meer landen, vooral Duitsland, meer moeite hebben met noodsteun verlengen."
Benink: "De ECB zit in een onmogelijke positie. Er is al veel noodgeld naar Griekse banken gegaan, maar nu het spel stil ligt, is de vraag wat de waarde van het onderpand nog is. Kan de ECB wel doorgaan?" De Griekse banken hebben al 90 miljard euro aan steungeld ontvangen.
ECB-president Draghi zit in een onmogelijk dilemma. Eentje waar hij nooit in had willen zitten maar die de Grieken hebben gecreëerd.
Volgens Benink staat er veel op het spel vanmiddag. "Het is een belangrijke vergadering, want er is op moment geen politieke deal, er zijn zelfs geen onderhandelingen meer. De ECB kan dus niet zomaar meer zeggen: 'we gaan de steun verlengen en blijven euro's over maken'."
De ECB heeft twee keuzes, zegt Benink. "Of ze zeggen we stoppen ermee, want we zitten in een nieuwe fase. Er zijn zeker nieuwe ECB-bestuurders die dit willen. Maar er zijn ook genoeg die zeggen dat we dat juist niet moeten doen. Dat is optie twee: doorgaan. Want als de steun stopt worden de Griekse financiële problemen alleen nog maar groter."
"ECB-president Draghi zit in een onmogelijk dilemma. Eentje waar hij nooit in had willen zitten maar die de Grieken hebben gecreëerd."
De Grieken zelf verwachten dat de ECB eventuele noodsteun overeind houdt, ook als het steunprogramma dinsdag verloopt. Dat zei de Griekse staatssecretaris van Financiën, Nadia Valavani op de Griekse televisie vandaag.
Kwijtschelding
Benink vermoedt dat de onderhandelingen van de afgelopen tijd vooral stuk zijn gelopen op een eventuele gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden. "Er zijn steeds meer partijen die zeggen: 'misschien is het toch het beste om van een land met zo'n zwakke economie de schulden te verlichten, om zo het land kans te geven weer op te bouwen'."
Maar dat is weer tegen het zere been van politici. Die willen niets kwijtschelden, want ze hebben beloofd dat het geleende geld ooit weer terugkomt. Bovendien zou het andere landen, zoals Spanje, Portugal en Ierland, kunnen inspireren om hetzelfde te vragen.
Lege automaten
De ECB zal het vanmiddag niet hebben over kwijtschelding van schulden, dat is vooral een politieke kwestie. De ECB-bestuurders besluiten vanmiddag alleen of de noodsteun wordt doorgezet.
De Grieken haalden afgelopen dagen miljarden van de bank, voor het geval het echt misgaat. Volgens Griekse media werd er gisteren een miljard euro uit de muur getrokken. In een normaal weekend is dat zo'n 30 miljoen.