Bank in de Griekse hoofdstad Athene
NOS Nieuws

Hoe werkt de ECB-noodsteun aan Griekse banken?

Krijgt Griekenland opnieuw een noodlening van de Europese Centrale Bank of niet? Dat is waar het de komende tijd om draait. Het land verkeert in zwaar weer; in totaal heeft het 358 miljard euro geleend om overeind te blijven, waarvan 85 miljard van de Europese Centrale Bank komt. Hoe gaat die noodsteun in zijn werk?

Wat is het noodloket?

Griekse banken maken gebruik van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) van de Europese Centrale Bank. Dat zijn noodleningen die de Griekse Centrale Bank aanvraagt bij de ECB. Die keert het geld vervolgens uit. De ELA is een faciliteit waar alle Europese landen gebruik van kunnen maken in geval van nood.

Waarom is de noodsteun nodig?

Griekse banken kunnen sinds februari van dit jaar geen aanspraak maken op normale ECB-leningen omdat de waarde van het door de banken verstrekte onderpand te laag werd. Daardoor is het te risicovol om normale leningen te geven en zijn ze aangewezen op de ELA-noodsteun. De rente op deze leningen is hoger dan de rente op reguliere leningen.

De Griekse banken hebben de leningen hard nodig omdat Grieken in hoog tempo geld van de banken halen. Van oktober tot en met april is al 30 miljard euro opgenomen. Deze week haalden de Grieken nog eens 3 miljard euro van hun rekeningen. Daarom dreigen de banken een tekort aan geld te krijgen.

Hoeveel staat er al uit aan noodsteun?

In totaal staan de Grieken voor 358 miljard euro in het krijt bij het IMF, de Europese landen en de ECB. Hiervan is 85 miljard euro ELA-noodsteun die de ECB verstrekt heeft aan de Griekse banken. Ter vergelijking: de omvang van de Griekse economie bedroeg in 2014 zo'n 170 miljard euro.

Wat gebeurt er als de ECB de noodsteun stopt?

Dan komen de Griekse banken in acute geldproblemen en vallen ze om. Uiteindelijk zou dat een faillissement van het land tot gevolg hebben.

Hoe groot is de kans dat de ECB daadwerkelijk stopt met de ELA-steun?

Niet groot. Een twee derde meerderheid van het 25-koppige ECB-bestuur is nodig om een besluit hierover te nemen. De ECB is heel erg terughoudend aangezien het daarmee feitelijk een faillissement van Griekenland zou kunnen veroorzaken. En de ECB wil zich niet mengen in de politieke discussie over het lot van Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl