NOS Nieuws Buitenland

Dijsselbloem: deur voor de Grieken blijft open

'Dan houdt het programma op, dinsdagnacht'

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sluit niet uit dat de onderhandelingen met de Grieken worden hervat. "De deur staat open. Niet wij zijn weggelopen, maar de Grieken." Hij benadrukte dat Griekenland nog steeds deel uitmaakt van de Eurogroep en dus de eurozone. 

Dijsselbloem was op de persconferentie na afloop van het informele beraad van de eurolanden zonder Griekenland milder dan op de persconferentie vlak na het stuklopen van het overleg met de Grieken, aan het eind van de middag. Maar hij legde de bal volledig bij Griekenland: "We zullen zien hoe het de komende dagen verder gaat, wat het Griekse parlement gaat doen en of er nog initiatieven zullen zijn."

Correspondent Arjan Noorlander zegt dat de Grieken wel een reuzendraai moeten maken als ze de onderhandelingen willen hervatten. "Als er niks verandert, stevent Griekenland af op wanbetalen en misschien wel een faillissement." 

'De deur staat open. Niet wij zijn weggelopen, maar de Grieken'

Stabiliteit

Dijsselbloem zei verder dat de eurolanden vastbesloten zijn om de stabiliteit van de euro te waarborgen en maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) te steunen. De achttien deelnemende ministers hebben tijdens de bijeenkomst nog eens geconstateerd dat de Europese Monetaire Unie er veel beter voor staat dan vóór de crisis, zei Dijsselbloem. 

Hij vindt dat de Griekse autoriteiten maatregelen moeten nemen nu er geen nieuwe geldlening komt en er uiterlijk dinsdagavond een lening aan het IMF moet zijn afbetaald. De overige eurolanden zijn wel bereid om "technische assistentie" te geven om Griekenland te helpen de stabiliteit van het Griekse financiële systeem te beschermen. 

STER reclame