Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem geeft een persconferentie in Brussel vanmiddag

Onderhandelingen met Griekenland mislukt, steun houdt op

De onderhandelingen van de Eurogroep over de redding van Griekenland zijn mislukt. De achttien andere ministers van Financiën willen niet verder praten met hun Griekse collega Varoufakis. Hij heeft de vergadering verlaten.

"Dat betekent dat er geen deal komt en dat Griekenland geen geld krijgt", zegt correspondent Arjan Noorlander. De overgebleven achttien ministers praten verder over hoe het nu verder moet en hoe de stabiliteit van de euro kan worden gewaarborgd.

"Ze moeten voorkomen dat de euro onderuit gaat", zegt Noorlander. "Ze willen het vertrouwen uitstralen dat de euro nog steeds een stabiele munt is en dat het Europese continent het nog steeds waard is om in te investeren."

Bankroet

Deze uitkomst betekent ook dat Griekenland geen nieuwe lening krijgt waarmee dinsdag de schuld bij het IMF kan worden afgelost. Het gevolg is vermoedelijk dat Griekenland bankroet gaat. Wat de gevolgen daarvan zijn is onduidelijk. Zo'n situatie heeft zich in een euroland nog nooit voorgedaan.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem was voorafgaand aan de vergadering al zeer pessimistisch. Dat kwam doordat de Griekse regering het hervormings- en onderhandelingspakket aan de Griekse bevolking wil voorleggen in een referendum. Premier Tsipras geeft daarbij een negatief stemadvies. Met name die toevoeging heeft kwaad bloed gezet bij de overige Europese ministers. Het Griekse referendum zou volgende week zondag moeten worden gehouden.

Dijsselbloem

Dijsselbloem zei op een persconferentie dat de achttien andere eurolanden de schuld voor de breuk volledig bij de Grieken leggen. Zelfs vannacht werd er nog onderhandeld over het hervormingspakket dat de geldschieters van Griekenland eisen. Tijdens die gesprekken werden de Griekse onderhandelaars weggeroepen.

Later bleek waarom, zei Dijsselbloem. De Griekse regering had besloten niet verder te onderhandelen en het pakket met een negatief advies aan het Griekse volk voor te leggen in een referendum. De consequentie is dat het steunprogramma dinsdagavond ophoudt, zei de Eurogroep-voorzitter.

Dijsselbloem zei dat de eurolanden uiterst flexibel zijn geweest en rekening hebben gehouden met de moeilijke economische situatie in het land. Ook had Griekenland tot op het laatst de mogelijkheid om met alternatieve bezuinigingsvoorstellen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl