Veel Grieken pinnen vandaag meteen hun pensioen
Voor de geldautomaten in de Griekse hoofdstad Athene staan opnieuw lange rijen. Na de aankondiging van premier Tsipras dat er een referendum komt over de voorstellen van Europa en de geldschieters nemen veel Grieken het zekere voor het onzekere.
Persbureau Bloomberg meldt, op basis van bronnen bij Griekse banken, dat vanmorgen 500 van de meer dan 7000 Griekse pinautomaten leeg waren.
In de rij wordt natuurlijk over de politiek gesproken. "Mensen vragen elkaar of ze voor of tegen zullen stemmen", zegt NOS-verslaggever Eva Wiessing. "De meningen zijn verdeeld. Er zijn ook mensen die het onzin vinden dat zij erover moeten beslissen. Er is veel discussie."
Hoewel het nieuws over het referendum nog vers is, heeft Antonis Papazafirou (25) al besloten wat hij gaat stemmen. Dat zal een 'nee' zijn. " Ik hoop dat dit ons vooruit brengt."
Hij vindt het goed dat premier Tsipras een referendum heeft aangekondigd. "Wij hebben hem de macht gegeven. Nu gaat hij ons de keuze geven."
Tsipras wil echt het goede doen voor het land, zegt Papazafirou. "Zijn beleid is echt anders dan dat van de leiders die we hier voor hebben gehad."
Hij denkt dat sommige media een "propagandaoorlog" gaan voeren om "angst aan te jagen en ons vóór de bezuinigingen te laten stemmen".
Elektriciteitsrekening
Gisteravond zijn de pensioenen overgemaakt en veel mensen hebben ook hun loon al gekregen, zegt verslaggever Eva Wiessing. De bankrekeningen worden meteen leeggehaald.
Het zijn vooral gepensioneerden die willen pinnen. Ze halen hun geld elke maand meteen van de bank, omdat de meeste rekeningen in Griekenland contant betaald moeten worden, zoals de elektriciteitsrekening en bepaalde belastingen. Maar nu zijn de rijen voor de filialen van de National Bank, een staatsbank waar de pensioenfondsen het geld op storten, langer dan anders.
Nerveus
"Ik hoop dat het er nog inzit", is een veelgehoord geluid. "De mensen zijn nerveuzer geworden na de aankondiging van het referendum", zegt Wiessing.
Een man die het pensioen heeft gepind voor zijn vader loopt blij weg met 960 euro. Zelf is hij werkloos. Ze moeten er samen van leven.
Ook Paraskevi Stavrou (58) is voorstander van het referendum en ook zij zal tegen stemmen. "We kunnen geen bezuinigingen van Europa meer verdragen. Bang voor de toekomst ben ik niet, ik ben alleen moe. Ik wil dat het stopt."
De Europeanen hebben Griekenland niet geholpen, zegt Michalis Dendrinos (62). "Dat heeft tot het referendum geleid. We moeten uit de eurozone. Maar niet definitief, een tijdelijke scheiding."
Maar Dendrinos voegt er meteen aan toe dat het waarschijnlijk niet nodig zal zijn. "Want de Europese Commissie zal vandaag met een voor Griekenland beter voorstel komen."
Panos Kammenos, leider van de kleinste coalitiepartij en minister van Defensie, roept de Grieken op de rust te bewaren. De banken zullen echt niet sluiten, verzekert hij. "Mensen hoeven niet bang te zijn, de banken blijven open en ook de geldautomaten blijven werken", zegt hij. "Het wordt allemaal sterk overdreven."
Volgens hem staat de toekomst van Griekenland in Europa niet op het spel door het referendum.