NOS NieuwsAangepast

Rutte noemt uitspraken De Boer 'totaal ongepast'

Rutte en Asscher: uitspraken De Boer 'totaal ongepast'

Premier Rutte is niet te spreken over de uitspraken van werkgeversvoorzitter De Boer in de Volkskrant. De Boer zei in een interview met de krant dat het grootste deel van de half miljoen mensen in de bijstand labbekakken en slappelingen zijn. "Totaal ongepast", zegt Rutte. "En alles wat ik daar verder over zeg maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview gegeven heeft", aldus de premier.

Eerder vanmorgen veroordeelde minister Asscher de uitspraken ook al. "Uitschelden werklozen en daar trots op zijn", twittert hij in reactie.

"Deze tijd vraagt om een uitgestoken hand in plaats van een middelvinger", vindt de vice-premier.

De Boer van VNO-NCW zegt in het interview in de Volkskrant dat mensen in de bijstand ook gewoon asperges kunnen steken, in het zonnetje, met de radio aan. "Wat is daar fout aan?", vraagt hij zich af.

PvdA-leider Samsom vraagt zich op Facebook af wie hier nu eigenlijk de labbekak is. Hij vindt het niet kunnen dat De Boer uitkeringsgerechtigden voor van alles uitmaakt en even later "schaamteloos toegeeft" dat hij het "verdomt" om arbeidsgehandicapten aan te nemen.

Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut is boos en twittert: "Proleet De Boer heeft geen baan voor arbeidsgehandicapten. En spuugt op uitkeringsgerechtigden."

FNV voorman Ton Heerts laat het overleg tussen werkgevers en vakbonden in de Sociaal Economische Raad deze week voor wat het is. “Niet omdat we het gesprek weigeren, maar als signaal dat de FNV staat voor alle Nederlanders en ook alle uitkeringsgerechtigden. De FNV’ers die bij de vergaderingen zouden zijn, gaan deelnemen aan de cao-acties die door FNV Metaal worden georganiseerd.”

De Boer zegt dat weliswaar in het Sociaal Akkoord met het kabinet en de FNV is afgesproken om voor mensen met een arbeidsbeperking te zorgen. Maar hij zegt nu dat hij nog geen resultaten kan laten zien. "In alle eerlijkheid: ik heb momenteel niets te bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl