ANP
NOS Nieuws

'Ga zelf asperges steken voor 6 euro per uur'

De opmerking van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer over bijstandsgerechtigden valt bij veel mensen niet in goede aarde. De Boer noemde in een interview met de Volkskrant de meeste bijstanders "labbekakken en slappelingen".

Op Twitter wordt veel gereageerd op zijn opmerking en in het merendeel van die reacties is er weinig begrip voor De Boer. Veel mensen vragen zich af wat VNO-NCW er aan gaat doen om alle 'labbekakken' aan het werk te krijgen. "Honderdduizenden banen scheppen. Hoe? Waar?", vraagt iemand zich af.

Ook wordt er veel gerefereerd aan de nazi-tijd, waar de term 'labbekakken' vaak gebruikt zou zijn in nationaal-socialistische propaganda.

Verder vragen veel twitteraars zich af of het woord wel in het woordenboek staat en hoe je het moet vervoegen. Sommigen bedenken nieuwe spreekwoorden en uitdrukkingen, zoals "op alle labbekakken zout leggen" en "altijd van je af labbekakken".

Op Facebook is onmiddellijk een 'Labbekak Community' opgericht die de term als geuzennaam wil gebruiken.

Een andere veelgehoorde opmerking op Twitter is dat het aspergeseizoen al voorbij is. De Boer zegt dat mensen met een bijstandsuitkering asperges moeten gaan steken.

"De Boer moet zelf maar asperges gaan steken voor 6 euro per uur", schrijft iemand. Een ander maakt zich al zorgen over de ontwikkeling van een automatische aspergesteker.

Schoffering

Ook op GeenStijl, dat bekend staat om de uitgesproken meningen van de 'reaguurders', kan De Boer op weinig begrip rekenen. "Ach, ergens in de verte ben ik het wel met Hansie eens. Maar het grote probleem is natuurlijk dat er steeds minder banen zijn voor de lager opgeleiden. En overal zijn er op dit moment 100.000 banen en ruim 600.000 werklozen", schrijft een zekere optelsommetje op de site.

"Het kan echt niet om op te merken dat mensen die tijdens de crisis zijn weggesaneerd maar asperges moeten gaan steken”, zegt directeur Liane den Haan van de ouderenbond ANBO. “Dat is kort door de bocht en gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook nog ‘labbezakken’ noemt.”

Sommige media springen juist in op de ophef over het interview. Zo publiceerde Autoblog.nl een artikel met als centrale vraag: wat is de ideale auto voor een labbekak? En NOS-nieuwslezer Jeroen Tjepkema vindt het, los van de vraag wie een labbekak is, een heerlijk woord om uit te spreken als nieuwslezer.

De Boer zelf laat per sms vanuit Duitsland weten dat hij het jammer vindt dat de term 'labbekak' nu zo de aandacht trekt, terwijl de strekking van het interview is dat werken moet lonen en "met een ander uitkeringssysteem zouden wij nu minder nijvere mensen uit andere landen aan het werk hebben en meer Nederlanders".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl