ANP
NOS Nieuws

'Labbekakken met bijstand moeten aan de slag'

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat honderdduizenden mensen die in de bijstand zitten hun handen uit de mouwen moeten steken. Hij noemt het grootste deel van de half miljoen 'bijstanders', onder wie veel hoogopgeleiden, labbekakken en slappelingen in een interview met de Volkskrant.

"Zij kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan", vraagt De Boer zich af. Verder stelt hij voor om de bijstand te verlagen om er zo voor te zorgen dat mensen eerder op zoek gaan naar werk.

BTW

Verderop in het interview laat De Boer weten dat hij tegen plannen van het kabinet is om de btw te verhogen. "Hoe dom kun je zijn", zegt hij tegen de PvdA, die er slecht voor staat in de peilingen. "Straks zeurt heel Nederland alleen nog maar over jullie lastenverzwaring."

De Boer pleit voor een andere verandering in het belastingstelsel. Hij wil dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting flink omlaag gaat, naar 35 procent.

Daarnaast pleit De Boer voor een verlaging van de leeftijd voor het minimumloon van 23 jaar naar 21 of 20 jaar om het salaris van die leeftijdsgroepen op te krikken. PvdA, SP en GroenLinks kondigden onlangs een iets verder gaande initiatiefwet aan om het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar af te schaffen.

Wientjes

De Boer werd een jaar geleden voorman van de werkgeversorganisatie. Hij volgde Bernard Wientjes op, die met pensioen ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl