NOS NieuwsAangepast

Hans de Boer overal exclusief

Bij de NOS vindt hij de belastingen voor de middeninkomens te hoog en wil hij meer investeringen in de woningbouw, in Trouw neemt hij afstand van het sociaal akkoord, in de Volkskrant neemt hij het op voor de sociale werkplaatsen en in De Telegraaf pleit hij voor soberder cao's. Niemand kan vandaag om Hans de Boer heen. In alle kranten staat een interview met de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. En overal zegt hij wat anders.

"Met Hans de Boer komt de vaart erin", schrijft het AD. "Een bevlogen man die van aanpakken houdt." Met zijn mediaoffensief lijkt De Boer meteen zijn hele agenda voor de komende jaren te presenteren.

Knollen voor citroenen

De Boer neemt in Trouw afstand van zijn voorganger Bernard Wientjes, die afspraken maakte met het kabinet, onder meer over grote veranderingen in het ontslagrecht en de duur van de WW. Formeel staat VNO-NCW nog steeds achter het sociaal akkoord, maar volgens De Boer komen de afspraken neer op knollen voor citroenen verkopen. "Het lijkt gewoon nergens naar," zegt hij in Trouw. "Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit."

Ook bij de veranderingen voor arbeidsgehandicapten heeft de werkgeversorganisatie zich laten chanteren, vindt de kersverse voorzitter. Werkgevers moesten beloven de komende jaren 100.000 gehandicapten aan het werk te helpen, anders zouden bedrijven wettelijk worden verplicht om gehandicapten aan te nemen.

In NRC Handelsblad noemt De Boer zo'n wet, als die er zou komen, symboolwetgeving waar hij maling aan heeft. "Zo werkt het gewoon niet. In het kabinet leven ze in een bepaalde werkelijkheid, ze denken: laten we er maar een wet van maken. Straks verplichten ze dat je maar twee keer in de minuut ademhaalt."

Poldermodel vaarwel

Hij is ook ongelukkig met de geplande sanering van de sociale werkplaatsen. "Ik weet uit de praktijk hoe verwarrend veranderingen kunnen zijn voor mensen met een handicap", zegt hij in de Volkskrant. "Sommigen raken al compleet in de war als een bushalte 30 meter is verplaatst. Die moet je grote veranderingen niet aandoen."

De Boer heeft nog meer pijlen op zijn boog. In De Telegraaf daagt hij de vakbonden uit. "De cao moet veel soberder worden dan die nu is." Als de vakbonden daar niet in meegaan, zullen veel bedrijven het poldermodel vaarwel zeggen. " Sommige ondernemers zeggen: als het zonder de vakbonden kan, doen we dat liever."

In het Financieele Dagblad pleit De Boer tenslotte voor een fundamentele aanpassing van het belastingstelsel. Nederland moet af van het systeem waarbij werkgevers de belasting en premies inhouden op het loon van de werknemers, vindt de voorzitter.

Hij wil dat werkgevers het hele brutosalaris aan hun personeel overmaken, waarna de belastingdienst de premies direct bij de werknemers kan innen. "Dan wordt het iedere maand van jouw rekening afgeschreven en denk je: shit. Je gaat nadenken, en dat leidt bij de volgende verkiezingen tot veel meer betrokkenheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl