PvdA, SP en GL willen af van minimumjeugdloon
PvdA, SP en GroenLinks sluiten zich aan bij de jongerenactie voor de afschaffing van het minimumjeugdloon. De woordvoerders van de drie linkse partijen kondigen in een ingezonden stuk in de Volkskrant aan dat zij met een initiatiefwet komen, als het kabinet de lonen voor 18- tot 23-jarigen niet gelijktrekt met die van volwassen.
De Kamerleden Vermeij (PvdA), Karabulut (SP) en Voortman (GroenLinks) schrijven in de krant dat "werkzame jongeren nu een beroep moeten doen op bijzondere bijstand om rond te komen". Ze vinden dat niet acceptabel. "De waarde van bestaanszekerheid verhoudt zich niet tot het minimumjeugdloon."
Gisteravond nam minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een petitie voor één minimumloon met ruim 100.000 handtekeningen aan van jongerenbeweging Young & United. De actie wordt ook gesteund door de FNV.
Wat heb je aan een hoger loon als je werkloos thuis zit?
De VVD is niet voor. Kamerlid Mulder zegt dat het plan sympathiek klinkt, maar dat het Centraal Planbureau al eens heeft berekend dat het zal leiden tot meer jeugdwerkloosheid. "Die is al hoog, dus we moeten nu geen plannen bedenken die het erger maken. Wat heb je aan een hoger loon als je werkloos thuis zit?"
Het CDA is blij met dat de discussie is aangezwengeld. Kamerlid Heerma: "We moeten oppassen dat bij een hoger loon jongeren die banen niet meer krijgen. Dan wordt werkgelegenheid vernietigd. Maar er zijn sectoren waar jongeren het werk van volwassenen doen voor een kinderloon." Hij vindt het terecht dat het onderwerp wordt meegenomen in cao-onderhandelingen.
Voor mensen van 23 jaar en ouder geldt een minimumuurloon van 8,66 euro bruto bij 40-urige werkweek. Voor een 15-jarige is dat 2,60 euro, oplopend naar 7,36 euro voor een 22-jarige.