Een Delhaize-vestiging in Deurne
NOS Nieuws

'Binnenkort kreeft te koop in de Bonus'

Heel veel zullen wij bij de filialen van Albert Heijn hier niet gaan merken van de overname van Delhaize door Ahold, zegt analist Thijs Buitenhuis. Vooral de Belgen hebben financieel voordeel, denkt hij, wij zullen het op onze beurt moeten doen met enkele culturele veranderingen.

"Delhaize is op het gebied van luxe en beleving verder dan Albert Heijn", zegt Buitenhuis in het NOS Radio 1 Journaal. "Het beste voorbeeld dat ik qua verandering kan bedenken is dat we hier binnenkort een kreeft kunnen kopen in de Bonus."

Vooral de Belgische consument gaat dus het voordeel van de overname merken, verwacht Buitenhuis. Dat heeft volgens de analist van zakenbank Kempen & Co vooral te maken met de grotere inkoopcombinatie die nu ontstaat. "Je bent twee keer zo groot en kunt dus tegen leveranciers zeggen: luister, misschien moet je voor mij een andere prijs gaan rekenen dan hiervoor. Daardoor kan het zomaar zijn dat de Delhaize wat goedkoper wordt."

Jan-Willem Grievink, directeur van Food Service Instituut Nederland, geeft Ahold het advies om in Nederland 40 tot 50 Delhaize-supermarkten te openen. "Ik ken wel plekken in grote steden waar een groot gebrek is aan een lekker eten-supermarkt. Daar zou je Delhaize een winkel kunnen laten openen. Delhaize is toch de club van lekker eten, lekkere producten: kreeft, lekkere pasta's, lekkere eigerechten. Veel culinairder dan AH, dat toch vooral een efficiënte boodschappenmachine is."

Realiteitszin bij vakbonden

De Belgische vakbonden vrezen dat er banen verdwijnen door de fusie. Buitenhuis verwacht echter dat de bonden wel akkoord zullen gaan met de fusie en wijst op de beloftes die Delhaize-topman Muller in een eerder stadium deed: Ahold en Delhaize houden zich aan de sociale plannen.

Buitenhuis: "Ik heb de afgelopen tijd één-op-één met de bonden gesproken en dan hoor je toch wat meer realiteitszin. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als Ahold en Delhaize elkaar blijven bevechten op de Belgische markt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl