ANP
NOS Nieuws

Ahold neemt supermarktketen Delhaize over

Supermarktconcerns Ahold en Delhaize gaan fuseren. Dat maakten de twee bedrijven vanmorgen bekend. Samen zullen de bedrijven met meer dan 6.500 winkels en 375.000 medewerkers verder gaan onder de naam 'Ahold Delhaize'.

Hoewel de concerns het zelf een fusie noemen, neemt Ahold in feite Delhaize over. 61 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf zijn in handen van aandeelhouders Ahold, 39 procent van aandeelhouders Delhaize. Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf komt in Nederland te staan.

Dick Boer, nu al topman van Ahold, zal de directeur worden van het gezamenlijke bedrijf. Mats Jansson, topman van de Delhaize Groep, wordt de voorzitter van de raad van commissarissen.

"Onze bedrijven delen dezelfde waarden, een trotse geschiedenis geworteld in een familiebedrijf, en hebben activiteiten die elkaar goed aanvullen", aldus Boer. "We verheugen ons op de samenwerking en willen een nieuw niveau van service en succes bereiken."

Belgische bonden niet blij met overname

De bedrijven verwachten dat ze door het samengaan jaarlijks 500 miljoen euro aan kosten kunnen besparen. Midden volgend jaar moet de overname rond zijn.

Niet langer koninklijk

Doordat Ahold samengaat met Delhaize, verliest het bedrijf het predicaat Koninklijk. Het Nederlandse supermarktconcern ontving de titel in 1987 bij zijn honderdjarige bestaan. Het nieuwe Ahold Delhaize zal de titel opnieuw moeten aanvragen.

Eerdere gesprekken

De overname hing al langer in de lucht. Sinds mei dit jaar waren de twee partijen met elkaar in gesprek over een samengaan. In 2006 werden ook al mogelijkheden verkend, maar de onderhandelingen liepen toen op niets uit.

De bedrijven vullen elkaar goed aan. Albert Heijn is in Nederland marktleider, Delhaize hoort in België tot de top-3. Daarnaast zijn ze allebei sterk aanwezig aan de oostkust in de Verenigde Staten, maar hun activiteiten overlappen maar in een paar staten.

Ahold is de grootste van de twee met een omzet van 33 miljard euro, tegen 21 miljard voor Delhaize. Ahold maakte vorig jaar 590 miljoen euro winst, Delhaize 89 miljoen. Samen moeten de supermarkten de vierde winkelketen in Europa worden en de vijfde in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl