Een supermarkt van Delhaize
NOS Nieuws

Huwelijk Ahold-Delhaize vooral voor Belgen een 'moetje'

Ahold en Delhaize gaan samen verder als Ahold Delhaize. De supermarktreuzen lijken al jaren voor elkaar bestemd, maar tot een huwelijk kwam het niet - tot vandaag.

In 2006 proberen de bedrijven ook al samen te gaan. Een huwelijk levert tenslotte een groter, machtiger supermarktconcern op, de bedrijven spreken dezelfde taal en ze zijn nauwelijks directe concurrenten van elkaar. Ahold zit met z’n supermarkten namelijk op andere plekken in de wereld dan Delhaize. Overlap is er nauwelijks.

Het klikt niet

De poging in 2006 is meer dan een flirt. Partijen zijn het er al over eens dat het nieuwe hoofdkantoor in Brussel moet komen en wie het fusiebedrijf zou gaan leiden. Toch besluiten Ahold en Delhaize apart verder te gaan. Het zou niet klikken tussen de onderhandelaars en Ahold is qua omzet veel groter dan Delhaize. Een fusie op basis van gelijkheid blijkt daardoor moeilijk.

Nederlandse topman

Dit jaar proberen de bedrijven het opnieuw, nu met de Nederlander Frans Muller aan de top van Delhaize. Het initiatief voor een nieuwe huwelijkspoging komt van de Belgen. Delhaize kampt met wisselende resultaten en heeft veel last van concurrentie van de Duitse concerns Aldi en Lidl. De winstmarges staan onder druk. Een overname door een Amerikaanse partij zien de Belgen niet zitten en dus zoeken ze contact met Ahold.

De aankomende partners staan samen sterker tegenover leveranciers. Ze kunnen mogelijk nog grotere kortingen bedingen. De bedrijven kunnen leren van elkaars online-avonturen. Ahold is actief met bezorgdiensten, afhaalpunten en de webwinkel bol.com. Delhaize heeft al sinds 2001 ervaring met het bezorgen van boodschappen, met de onlinedienst caddyhome.be.

Naar elkaar toegegroeid

Daarnaast heeft het Nederlandse supermarktconcern inmiddels onderdelen verkocht, zoals het Amerikaanse US Foodservice. Qua grootte zijn de supermarktbedrijven naar elkaar toegegroeid, waardoor een fusie op basis van gelijkheid meer en meer een optie is.

Verzet vakbonden

Zoals dat gaat bij sommige huwelijken is er ook verzet tegen de aankomende verbintenis. “We willen niet verder met de Nederlanders. We willen graag Delhaize blijven en niet Albert Heijn”, zei een woordvoerder van de Belgische vakbonden. De bonden zijn bang dat er banen verdwijnen door de fusie.

Delhaize-topman Muller belooft zich aan afspraken te houden die eerder met de bonden zijn gemaakt en dus kunnen wat hem betreft de gesprekken doorgaan. In tegenstelling tot de poging in 2006 komen de partijen er nu wel uit en ook nog eens vrij vlot.

Vanochtend werd het aankomende huwelijk wereldkundig gemaakt. Midden 2016 geven de bedrijven elkaar het definitieve ja-woord, of de vakbonden er nu blij mee zijn of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl