Leonidas Genou
NOS Nieuws

Griekse middenstand vreest 'rampzalige' btw-verhoging

Het lijkt erop dat er een btw-verhoging in Griekenland zal worden doorgevoerd. Met die maatregel komt premier Tsipras tegemoet aan de EU. De toeristenbranche hoopt dat de btw-tarieven ongemoeid blijven en ook verschillende ondernemers zijn er niet gerust op, blijkt uit een rondgang van NOS-verslaggever Bart Kamphuis in Athene.

Elektronicaverkoper Leonidas Genou noemt een btw-verhoging 'rampzalig'. De ondernemer bekijkt of hij zijn winkel wel open kan houden. En hij is niet de enige, zegt hij. "Veel winkeliers doen dat in de straat. We praten er veel over. Dit is echt heel slecht voor de zaken."

George Iliopoulos

George Iliopoulos, die planten en huisdierbenodigdheden verkoopt, denkt dat het slimmer is om de productie in het land te verhogen. Hij vindt dat er te snel wordt gekeken naar het verhogen van de belastingen. "Dat doen ze altijd als gezocht wordt naar een oplossing voor een tekort."

De ondernemer heeft vertrouwen in de regering van Tsipras. Iliopoulos wijst met de beschuldigende vinger naar vorige leiders: zij hebben in zijn ogen voor de penibele toestand van het land gezorgd. "Ik hoop dat de huidige regering betere maatregelen gaat nemen, bijvoorbeeld door de productie te verhogen."

George Fragos

George Fragos, die in de ijzerwaren en gereedschappen zit, heeft begrip voor de geplande maatregelen. Ook hij vindt dat er íets moet gebeuren. Hij zou het alleen verstandiger vinden als de Griekse overheid een mix van maatregelen neemt en denkt dat de btw-verhoging verstrekkende gevolgen kan hebben voor de koopkracht in het land. Dus, stelt hij voor, "het zou beter zijn als er ook bezuinigd wordt op de overheidsuitgaven".

Verkiezingsbeloften

Fragos verwacht niet dat het tot structurele hervormingen zal komen. Dat is nu eenmaal lastig te verkopen aan het volk, denkt hij. "De regering heeft namelijk voor de verkiezingen beloofd dat ze dat niet zullen gaan doen."

Het probleem is vertrouwen tussen het volk en de politici, zegt Fragos. "Ik ben geen tegenstander van de regering. Maar we moeten wel meer realistisch worden. Er zijn nog steeds Grieken die geen belasting betalen. Daar moet iets aan worden gedaan. Maar dat is moeilijk, voor elke regering hier. Links of rechts."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl