Veel kritiek maar ook steun voor Tsipras in Griekenland
"Op naar een zware overeenkomst" en "een drama voor kleine bedrijven". Zo openen de Griekse kranten een dag na de onderhandelingen in Brussel over de toekomst van Griekenland.
De grootste Griekse krant kopt met: wij nemen maatregelen van 8 miljard, maar ze vragen nog meer. Een rechts-populistische krant vindt de uitkomst een drama voor kleine bedrijven. Het dagblad doelt daarmee op de belastingverhoging die Griekse bedrijven boven het hoofd hangt.
Niet positief
"Wat de kranten vinden, heeft er sterk mee te maken of ze links of rechts zijn", zegt correspondent Conny Keessen. "Alle kranten hebben hier een politieke kleur." Over de hele linie zijn ze niet positief gestemd. "Zo stelt de linkse krant Eleytheros Typos dat welke overeenkomst er ook uitrolt, de bevolking meer zal moeten betalen."
Ook al is er nog geen overeenkomst, er is al gerommel in de coalitie.
Een andere krant voorspelt een 'crashtest' voor de regering van Tsipras. Er zou nu al onrust zijn in de coalitie van de linkse partij Syriza en de kleine rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken. Critici vinden de plannen dramatisch voor bedrijven, want daarin stijgt de belasting van 26 naar 29 procent.
Kritiek
In het verhaal van de krant zit een kern van waarheid, zegt Keessen. "Ook al is er nog geen overeenkomst, er is al gerommel in de coalitie. Twee parlementsleden zeggen dat ze tegen de overeenkomst gaan stemmen zoals die er nu ligt. En die zal toch eerst door het Griekse parlement moeten."
In het Griekse parlement zitten volgens haar zo'n 30 leden die horen tot een radicale linkse stroming. "Sommigen van hen zullen ook niet blij zijn met de plannen."
Pro-Europees
Toch kan Tsipras ook op steun rekenen. De afgelopen weken is er een beweging op gang gekomen die in de eurozone wil blijven. Gisteravond werd nog gedemonstreerd voor het parlement in Athene. "Ze zijn niet alleen daar actief, maar ook in acht andere steden."
Sommige Griekse kranten schrijven dat Tsipras kritiek op de plannen niet ver van huis hoeft te zoeken. "Zijn vrouw zou hebben gedreigd bij hem weg te gaan als hij te veel inlevert bij de onderhandelingen in Brussel", zegt Keessen. "Zij zou radicaler zijn dan de premier zelf en niet blij zijn als hij bepaalde punten accepteert die in haar ogen niet goed zijn. Of dat waar is, weten we natuurlijk niet."