De Griekse minister George Stathakis van Economische Zaken
NOS Nieuws

Griekse minister: we zijn onze beloftes nagekomen

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

De Griekse minister van Economische Zaken, George Stathakis, is ervan overtuigd dat er donderdag een akkoord is met de eurolanden en het IMF. In een interview met de NOS zegt hij dat een akkoord vrijwel zeker is.

De minister heeft vanmorgen contact gehad met het onderhandelingsteam in Brussel en zegt dat er aan Griekse kant veel optimisme heerst.

Zijn partij Syriza is trouw gebleven aan de verkiezingsbeloften, vindt Stathakis. "Ons mandaat was: blijf in de euro, bezuinig minder en laat de economie weer groeien met oog voor sociale rechtvaardigheid. Dat hebben we geprobeerd en ik denk dat het gelukt is."

'We zijn niet over onze rode lijnen gegaan'

Compromissen

Volgens Stathakis is 70 tot 80 procent van de voorstellen de afgelopen twee maanden al uitonderhandeld. De Grieken hebben wel compromissen moeten sluiten. "Dat gebeurt als je onderhandelt, je kunt niet alles hebben. Maar we zijn niet over onze rode lijnen gegaan."

Het is niet gelukt om schulden voor Griekenland deels kwijt te schelden, zoals de Grieken wilden. Maar voor de komende drie jaar komt er wel een oplossing in het akkoord. Het land krijgt zo meer financiële ruimte om te investeren in de economie, zegt Stathakis.

De kritiek vanuit zijn eigen partij neemt Stathakis niet al te serieus. Het zal geen enkel probleem zijn om het akkoord straks door het Griekse parlement te krijgen, voorspelt hij. Tsipras is erg populair.

"Natuurlijk zijn er bij Syriza verschillende meningen, dat is het mooie van onze partij. Maar uiteindelijk zullen we onze leden op één lijn krijgen. Dat weet ik zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl