Handelaar op beursvloer in Amsterdam
NOS Nieuws

Beurzen omhoog in afwachting van top Griekenland

De Europese beurzen winnen voorafgaand aan de bijeenkomst van de regeringsleiders van de eurozone over Griekenland vanavond. De belangrijkste indexen staan zo'n 1 tot 2 procent hoger.

Beleggers lijken zich vast te houden aan de optimistische geluiden over de uitkomst van de besprekingen en het lot van Griekenland. De kabinetschef van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, noemde nieuwe Griekse voorstellen "een goede basis" voor de ingelaste Eurotop van vandaag. Ook Europese regeringsleiders waren voorzichtig positief.

Geen deal

Niet iedereen is optimistisch. Zo gaat de gezaghebbende Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ervan uit dat er geen deal komt tussen Griekenland en de andere eurolanden.

In Griekenland wint de beurs zo'n 8 procent. Vooral de banken stijgen daar fors. De Europese Centrale Bank heeft vandaag besloten opnieuw extra noodkredieten te verlenen aan de Griekse banken om te voorkomen dat ze omvallen. Vorige week namen de Grieken volgens de Financial Times 6 miljard euro aan tegoeden op bij de banken vanwege de onzekere situatie. Ook toen gaf de ECB al toestemming voor extra noodleningen.

Franse telecomovername

In Nederland wint de AEX ruim 2,5 procent. Behalve door de Europese top wordt de Amsterdamse index gestuwd door Frans overnamenieuws. Het Franse kabelbedrijf Altice, dat hier genoteerd staat, krijgt er zo'n 20 procent bij omdat het het eveneens Franse Bouygues Telecom overneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl