De Akropolis onder donkere wolken in Athene
NOS Nieuws

'Griekse plannen komen geldschieters tegemoet'

Toch een hogere omzetbelasting en minder vroeg met pensioen. Het is een deel van de gewijzigde plannen waarmee de Griekse premier Tsipras vandaag in Brussel verschijnt, zegt correspondent Conny Keessen. "Ook de hogere inkomens moeten meer belasting gaan betalen."

Vanavond komen de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel bijeen voor wat weleens een beslissende eurotop kan worden. Dan moet er een akkoord worden bereikt tussen Griekenland en zijn geldschieters.

Gisteravond zei Tsipras een "definitieve oplossing" te hebben besproken met bondskanselier Merkel, president Hollande van Frankrijk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Junckers kabinetschef noemde het voorstel een goede basis voor de onderhandelingen.

Er is nog steeds veel steun voor de manier waarop Tsipras de onderhandelingen voert.

Correspondent Conny Keessen

"In de Griekse media gaat het ook rond dat Tsipras bereid zou zijn iets te doen aan de btw-tarieven, al is dat allemaal nog erg onduidelijk", zegt Keessen. Nu gelden er in Griekenland drie btw-tarieven, de kredietverleners willen dat terugbrengen naar twee.

Het laagste tarief is nu 6,5 procent. Daaronder vallen onder meer medicijnen en voedsel. "Als dat tarief omhooggaat, worden die producten duurder. Dat zou een zware aanslag zijn op het huishoudpotje van veel Grieken."

Eisen

Tsipras komt ook met eisen, zegt Keessen. "Zo wil hij een duidelijke belofte van de Europese partners dat er gesproken kan worden over een verlichting van de schuldenlast. De vraag is natuurlijk of de kredietverleners in Brussel dat accepteren." Over de hoogte van de lonen en van de pensioenen zou Tsipras niet bereid zijn te onderhandelen.

De Britse krant The Guardian meldt dat schuldeisers inderdaad bereid zijn te praten over schuldenverlichting. Ook zouden ze meer geld aan Griekenland willen lenen.

De Grieken zijn verdeeld over de nieuwe plannen van de premier. "Er is nog steeds veel steun voor de manier waarop Tsipras de onderhandelingen voert. Er zijn veel mensen die niets meer te verliezen hebben. Die zijn zo gekort op inkomen en pensioen, die willen geen bezuinigingen meer. Aan de andere kant wil driekwart van de Grieken in de eurozone blijven en zijn er natuurlijk ook mensen die wel wat te verliezen hebben."

Noodkrediet

Vorige week meldde de Europese Centrale Bank dat de Griekse banken na het weekend mogelijk niet meer open konden, omdat de Grieken te veel geld opnamen. Later verhoogde de ECB alsnog het noodkrediet om te voorkomen dat de Griekse banken zouden omvallen.

"Ik heb geen lange rijen voor de pinautomaten gezien", zegt Keessen. "Maar dat is natuurlijk niet de enige plek waar je geld kunt halen." Volgens Keessen zijn de banken gewoon open. "Maar voor hoelang, dat is de vraag. De Griekse centrale bank heeft al gewaarschuwd dat als er vandaag geen deal wordt gesloten, morgen een lastige dag gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl