Zullen bondskanselier Merkel en premier Tsipras tot een akkoord komen?
NOS NieuwsAangepast

Voorzichtig optimisme over oplossing voor Griekenland

Aan de vooravond van de speciale eurotop over de Griekse schuldencrisis heerst toch weer enig optimisme. De Griekse premier Tsipras stuurde vanmiddag een laatste voorstel naar Brussel en besprak het telefonisch met bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Op een gezamenlijke persconferentie met Hollande zei de Italiaanse premier Renzi dat alle voorwaarden voor een akkoord met Griekenland aanwezig zijn. We moeten deze kans niet laten lopen, zei Renzi.

Hollande zei dat hij niet optimistisch en niet pessimistisch is. Hij benadrukte dat er hard gewerkt moet worden om een akkoord te bereiken en Griekenland in de eurozone te houden. Iedereen is er volgens hem van overtuigd dat er een oplossing gevonden moet worden.

Definitieve oplossing

Wat het voorstel van Tsipras inhoudt is niet bekend. Tsipras zegt dat hij een "definitieve oplossing" heeft voorgesteld, die de impasse tussen zijn land en de geldschieters kan doorbreken. Zijn oplossing is volgens hem voor alle partijen het beste en stelt het probleem niet langer uit.

Vanavond vliegt de Griekse premier naar Brussel. Daar komen morgen de ministers van Financiën en later ook de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden bijeen.

Ziek van Griekse en Europese politici

Concessies

Het feit dat Tsipras op het laatste moment nog met een voorstel komt, wordt gezien als een teken dat hij toch nog concessies wil doen. Waarnemers denken dat hij niet bereid is om het pensioenstelsel aan te pakken, zoals de EU eist, maar mogelijk wel zal instemmen met een hogere btw.

Athene heeft voor het einde van de maand geld nodig om een deel van de IMF-leningen af te betalen. Bronnen in Frankfurt zeggen dat morgenochtend het bestuur van de Europese Centrale Bank bijeenkomt, om te bespreken hoeveel geld de Griekse banken nodig hebben om te voorkomen dat zij failliet gaan.

Spaarders hebben vorige week al 4 miljard euro van de banken gehaald en er zouden orders klaarliggen voor nog eens 1 miljard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl