NOS Nieuws

Griekenland maakt zich op voor 'Grote Maandag'

Griekenland maakt zich op voor 'Grote Maandag'

Griekenland maakt zich op voor de beslissende eurotop van morgen. Griekse zondagskranten pakken groot uit en schrijven dat de uitkomst van de top van regeringsleiders in Brussel cruciaal zal zijn voor de verdere koers van Griekenland.

De krant To Vima heeft het over "de 24 uur die het lot van het land zullen beslissen". Een andere krant, Kathimerini, heeft gelijke bewoordingen:"De uren van strijd en verantwoordelijkheid voor de toekomst van Griekenland". En de krant Ethnos noemt de dag van morgen Grote Maandag.

Vanavond is in Athene opnieuw een grote demonstratie gepland tegen de bezuinigingspolitiek.

Demonstratie in Amsterdam

In Nederland wordt vanmiddag gedemonstreerd uit solidariteit met Griekenland. Onder meer de Amsterdamse afdeling van de SP en de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland organiseren op de Dam in Amsterdam een bijeenkomst. Op Facebook zeggen ruim duizend mensen erheen te gaan.

In Amsterdam zal ook de 92-jarige Griekse verzetsheld Manolis Glezos spreken. In 1941 klom hij met een medestrijder de Akropolis op en haalde daar de nazi-vlag weg. Glezos zit namens de linkse Griekse regeringspartij Syriza in het Europarlement.

Onderhandelingen

Sinds het aantreden van een nieuwe regering in januari onder leiding van premier Tsipras is Griekenland met de EU aan het heronderhandelen over verdere steun in ruil voor hervormingen. De linkse premier weigert de pensioenen verder te verlagen en de btw te verhogen.

Topoverleg afgelopen donderdag leverde geen akkoord op. Toen werd besloten om maandag een nieuwe top tussen regeringsleiders bijeen te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl