Brussel maakt zich op voor lange dag over Griekenland
Vanavond komen de regeringsleiders van de eurozone in Brussel bijeen in een spoedzitting over de Griekse schuldencrisis. De bijeenkomst was al gepland voor de Griekse premier Tsipras gisteren met een laatste voorstel kwam, wat hij zelf een "definitieve oplossing" noemde.
Er zijn al meer als cruciaal bestempelde vergaderingen geweest, maar ditmaal lijkt het echt erop of eronder. Er moet voor het eind van de maand een oplossing komen, omdat Griekenland dan een grote aflossing aan het IMF moet doen. Lukt dat niet, dan lijkt een Grieks faillissement vrijwel onvermijdelijk en komt een vertrek uit de eurozone dichtbij.
Gisteravond was er enig optimisme, maar in feite is de uitkomst van het overleg van vandaag onvoorspelbaar.
Wat weten we wel?
Vanmiddag om 12.30 uur komen eerst de ministers van Financiën van de eurozone in een spoedoverleg bijeen. Onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem bereidt de Eurogroep de extra Eurotop voor.
Mogelijk hebben naast Griekenland ook de drie instituties, de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie (EC), dit weekend gewerkt aan een laatste voorstel, maar zeker is dat niet.
Om 19.00 uur komen de regeringsleiders van de eurozone bijeen. Na het mislukte Eurogroep-overleg van afgelopen donderdag in Luxemburg, riep EU-president Donald Tusk de regeringsleiders op maandag naar Brussel af te reizen.
Volgens Tusk is het de hoogste tijd dat het Griekse probleem op het allerhoogste politieke niveau wordt besproken. Het is een bijeenkomst die door de Griekse premier Tsipras wordt toegejuicht. Hij heeft steeds gezegd dat de kwestie moet worden opgelost op het hoogste politieke niveau.
Draghi en Lagarde
Het is voor de Pool Donald Tusk zijn eerste Eurotop. Sinds zijn aantreden eind 2014 zijn de leiders van de eurozone niet eerder bij elkaar geweest. Van de Poolse oud-premier is bekend dat hij minder affiniteit heeft met economische onderwerpen en de monetaire unie dan zijn voorganger Van Rompuy.
Naast de negentien regeringsleiders en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft Tusk ook ECB-president Draghi, IMF-topvrouw Lagarde en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem uitgenodigd.
Eerste crisisberaad
Het is maandag voor het eerst in de recente crisis rondom Griekenland dat de leiders van de negentien eurolanden bijeenkomen. Eerder zijn er wel gesprekken geweest tussen de Griekse premier Tsipras en bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en andere hoofdrolspelers. Maar het is voor het eerst dat alle leiders nu in een crisisberaad samenkomen.
Uit de uitnodigingsbrief valt op te maken dat Tusk geen besluiten verwacht vandaag. Volgens hem is het doel van de bijeenkomst om er zeker van te zijn dat iedereen elkaars opvattingen begrijpt. En om in kaart te brengen wat de consequenties zijn van mogelijke besluiten.
Ook schrijft Tusk dat er vandaag geen definitieve stappen gezet zullen worden en dat er geen ruimte is voor onderhandelingen. Die rol is primair voorbehouden aan de Eurogroep.