Mensen pinnen bij een bank in de Griekse hoofdstad Athene
NOS Nieuws

Geen lange rijen en geen paniek in Griekenland

De vraag is hoelang de Grieken nog geld uit de bank kunnen halen. Gisteren meldde de Europese Centrale Bank dat er zo veel geld van de Griekse banken wordt gehaald, dat ze na het weekend wel eens dicht zouden moeten blijven. “Toch is er geen sprake van paniek”, zegt correspondent Conny Keessen.

Gisteren lekte uit dat er de afgelopen dagen al een paar miljard euro van de banken in Griekenland is afgehaald. Normaal gesproken wordt er 200 tot 300 miljoen euro per dag gepind. Tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep gisteravond zei een bestuurder van de ECB dat de banken maandag mogelijk niet open kunnen.

Veel mensen bewaren het geld thuis, zodat ze het voorhanden hebben als er iets gebeurt.

Correspondent Conny Keessen

"Er staat hier een handjevol mensen voor de deur", zegt Keessen die bij een grote bank in Athene staat. "Er is een gestage stroom van mensen die nu in en uit lopen, maar overmatig druk is het niet."

Laconiek

De Grieken die uit de bank komen reageren allesbehalve paniekerig. "Eerder laconiek. Zo zei een ouder echtpaar tegen me dat ze sowieso geen geld hebben. Anderen zeiden dat ze iedere vrijdag spookverhalen horen dat de banken na het weekend dicht blijven."

Toch is het zeker zo dat er meer geld dan normaal wordt opgenomen. Gisteren werd al duidelijk dat het om 2 miljard zou gaan, Griekse media melden zelfs bedragen van 3 miljard.

Oude sok

“Ik denk dat heel veel mensen de afgelopen maanden het geld er al af hebben gehaald”, zegt Keessen. “Veel mensen bewaren het geld thuis, zodat ze het voorhanden hebben als er iets gebeurt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl