1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Rechtszaak tegen afperser De Mol van start

In Utrecht is de rechtszaak begonnen tegen de afperser van John de Mol. De 71-jarige Dirk M. krijgt vandaag de strafeis te horen. Ook wordt er besproken of dementie een rol heeft gespeeld bij het misdrijf. 

Sinds oktober 2013 eiste M. via dreigbrieven vijf miljoen euro van de tv-producent. M. dreigde Linda de Mol en haar kinderen iets aan te doen als er niet werd betaald. 

De zaak kwam in de publiciteit nadat M. in september 2014 een doos gebak met een dreigbrief had laten bezorgen bij De Mol. Doordat de banketbakker uit Blaricum een beschrijving van de klant gaf, kon de politie een compositiefoto laten maken van de verdachte. 

ANP
Een compositietekening van de afperser van de familie De Mol

Het signalement bleek uiteindelijk nauwelijks te kloppen toen op 3 december vorig jaar een verdachte werd gearresteerd. Het was inderdaad een 70-jarige blanke man, maar de compositiefoto leek niet op de verdachte. 

Het was dan ook niet dankzij het signalement dat de politie M. op het spoor kwam, maar door "ouderwets recherchewerk", aldus een woordvoerder. "Via auto's en telefonie kwamen we uiteindelijk tot deze meneer."

Na zijn arrestatie bekende M. dat hij achter de dreigementen zat. Bovendien vond de politie DNA-bewijs. 

Dementie

M. werd vastgezet, maar kwam in april van dit jaar weer vrij, omdat hij aan dementie zou lijden. De rechter vreesde dat zijn toestand zou verergeren door de gevangenschap. 

Volgens zijn advocaat speelde de dementie ook een rol bij het misdrijf. M. zou het geld dat hij van De Mol zou ontvangen aan goede doelen willen schenken. "Het ging niet om zelfverrijking."

Ik wilde dat ik het nooit had gedaan.

Verdachte Dirk M.

Tijdens het proces zal de rechter moeten oordelen of dementie inderdaad leidde tot het misdrijf. Er worden daarom ook experts gehoord die kunnen zeggen of M. de ziekte kan simuleren. 

M. heeft inmiddels al spijt betuigd aan De Mol. Geëmotioneerd zei hij in maart in de rechtbank "Ik wilde dat ik het nooit had gedaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl