Haradinaj voor het Joegoslavië-tribunaal in 2012
NOS Nieuws

Servië laat oud-premier Kosovo oppakken

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuid-Oost Europa

Door correspondent Joost van Egmond

Voor de tweede keer in een week tijd heeft Servië een prominente politieke tegenstander laten arresteren. Vandaag was het de beurt aan Ramush Haradinaj, voormalig guerrillaleider en oud-premier van Kosovo.

Haradinaj werd opgepakt in Slovenië, op basis van een arrestatieverzoek dat Servië in 2006 bij Interpol had ingediend. Servië wil hem vervolgen voor misdaden tijdens de Kosovo-oorlog, toen Haradinaj's UCK-rebellenbeweging vocht voor onafhankelijkheid van Servië.

De Kosovo-oorlog woedde in 1998 en 1999. De strijd werd beslecht toen de NAVO Servië na weken van bombardementen dwong om zijn troepen uit Kosovo terug te trekken. Later verklaarde Kosovo zich onafhankelijk, hoewel Servië het gebied nog steeds ziet als 'zijn' provincie.

Haradinaj werd eerder vervolgd door het Joegoslavië-tribunaal. Hij stond terecht voor moord, marteling en andere misdaden tegen Servische en Albanese burgers. Eind 2012 werd Haradinaj vrijgesproken.

Bekende tacktiek

Servië zet vaker Interpol-arrestatieverzoeken in tegen prominente voormalige vijanden, maar het land slaagt er niet vaak in mensen daadwerkelijk opgepakt te krijgen. En als het al lukt, besluiten buitenlandse rechters meestal dat de zaak niet voldoende is onderbouwd.

Maar vorige week werd ook al de Bosniër Naser Orić in Zwitserland gearresteerd. Hij organiseerde begin jaren negentig het Bosnische leger in de stad Srebrenica, die was omsingeld door Bosnische Serviërs. De stad viel uiteindelijk, ondanks de aanwezigheid van een bataljon Nederlandse VN-militairen. Zo'n 8000 Bosniërs werden daarbij vermoord.

Woedend

Orić zit nog steeds vast in Zwitserland. De autoriteiten moeten daar beslissen over zijn uitlevering aan Servië. Bosnië is zo woedend over de arrestatie, dat de Servische president een bezoek aan Bosnië moest afzeggen. Ook een bezoek van de Servische premier, die volgende maand de twintigste herdenking van de val van Srebrenica zou bijwonen, staat erdoor op losse schroeven.

Het is de vraag of Haradinaj lang in hechtenis blijft. De oud-premier beweert zelf dat het om een "technische aangelegenheid" gaat en dat hij spoedig terugkeert naar Kosovo. Maar het incident zal de broze relatie tussen Kosovo een Servië zeker geen goed doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl