Naser Oric in 2008 in het Joegoslaviëtribunaal
NOS Nieuws

Bosnische Srebrenica-commandant Oric gearresteerd

In Zwitserland is de Bosnische oud-commandant Naser Oric gearresteerd. Oric was in de jaren 90 de militaire leider van de moslims in Srebrenica, toen de enclave door Servische troepen werd belegerd.

De 48-jarige Oric werd gearresteerd op verzoek van de Servische overheid, die vorig jaar een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Servië zegt dat in 1992 onder leiding van Oric zeker negen Servische burgers zijn gedood. Volgens Zwitserse media is zijn arrestatie bevestigd door de Zwitserse politie.

Oric was in Genève voor een herdenking van de moord op 8000 mannen en jongens, twintig jaar geleden, in de toenmalige Bosnische moslimenclave Srebrenica. Veel ex-Joegoslaven vluchtten tijdens de oorlog naar Zwitserland. Ook de twee reisgenoten van Oric, onder wie de burgemeester van Srebrenica, werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer vrij.

Vrijgesproken

Oric werd in 2006 door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Hij zou niet hebben verhinderd dat ondergeschikten oorlogsmisdaden begingen. In 2008 werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

In 2012 probeerde de Servische oud-legerleider Karadzic, die voor het tribunaal stond voor oorlogsmisdaden en genocide, tevergeefs om Oric als getuige op te roepen. Met de getuigenis van Oric had Karadzic willen aantonen dat ook de moslims in Srebrenica bloed aan hun handen hadden in de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl