Vrijspraak voor ex-premier Kosovo

Ramush Haradinaj»
Ramush Haradinaj ANP

Oud-premier Haradinaj van Kosovo is door het Joegoslaviëtribunaal vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Hij stond terecht voor moord, marteling en andere misdaden tegen Servische en Albanese burgers in 1998. Het tribunaal vindt dat niet bewezen. Ook twee medeverdachten zijn vrijgesproken.

UCK

Haradinaj was toen commandant van het UCK, het Kosovo-Bevrijdingsleger, dat bestond uit etnische Albanezen. Het UCK vocht voor onafhankelijkheid van Kosovo. Destijds werd Kosovo nog door Servië bestuurd.

Het proces diende eerder in 2008, ook toen werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar van de Kamer van Beroep van het VN-hof moest het proces gedeeltelijk over. In het eerste proces waren getuigen geïntimideerd. Die weigerden daarna naar Den Haag te komen om een verklaring af te leggen.

Terugkeer

De vrijspraak maakt de weg vrij voor een terugkeer van Haradinaj in de politiek. Voordat hij zich na de aanklacht in 2005 meldde bij het Joegoslaviëtribunaal was hij een bindende kracht in het diep verdeelde Kosovo.

In Servië kan de vrijlating van Haradinaj tot onrust leiden. Na de vrijspraak van de Kroatische generaal Gotovina op 16 november was president Nikolic woedend. Hij noemde die vrijspraak schandalig en sprak van een politieke beslissing. Het vertrouwen van de Serviërs in het tribunaal is inmiddels tot een dieptepunt gedaald.

Deel deze pagina

Video

Vrijspraak voor ex-premier Kosovo

De oud-premier van Kosovo, Ramush Haradinaj, is door het Joegoslaviëtribunaal vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio