NOS Nieuws

Bashir vertrokken uit Zuid-Afrika

De Sudanese president Bashir is vertrokken uit Zuid-Afrika. Het presidentiële toestel steeg rond het middaguur op vanaf een militair vliegveld bij Pretoria en later meldde de Sudanese regering dat Bashir aan boord is.

Volgens Zuid-Afrika stond Bashir niet op de passagierslijst. Daarom kregen de piloten van het vliegtuig toestemming om te vertrekken.

Met het vertrek van Bashir wordt een uitspraak van een Zuid-Afrikaanse rechter genegeerd. Die verbood de president gisteren het land te verlaten, in afwachting van een uitspraak of hij aan het Internationaal Strafhof in Den Haag moet worden overgedragen.

Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat Bashir opgepakt had moeten worden, maar de president zat toen al lang in het vliegtuig.

Het Internationaal Strafhof wil Bashir berechten in verband met de genocide in de regio Darfur. Zuid-Afrika heeft het verdrag van het Strafhof geratificeerd en had daarom volgens onder anderen VN-chef Ban Ki-moon gehoor moeten geven aan het arrestatiebevel van het Strafhof.

Aangekondigd vertrek

Vanochtend kondigde een woordvoerder van president Bashir al aan dat hij vandaag Zuid-Afrika "gewoon zou verlaten".

Sudan zei verder dat de uitspraak van de rechtbank geen waarde had, omdat Bashir door de regering van Zuid-Afrika was uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl