EPA
NOS Nieuws

'Bashir vertrekt gewoon uit Zuid-Afrika'

De woordvoerder van de Sudanese president Omar al-Bashir zegt dat Bashir vandaag nog uit Zuid-Afrika vertrekt. Gisteren oordeelde een Zuid-Afrikaanse rechter dat Bashir in het land moet blijven totdat is besloten of hij moet worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Strafhof roept Zuid-Afrika op om Bashir op te pakken en uit te leveren. Het wil de president berechten in verband met genocide in de regio Darfur.

De woordvoerder van Bashir zegt tegen het persbureau Reuters dat de president vandaag nog in Johannesburg is voor een vergadering van de Afrikaanse Unie. Daarna keert hij terug naar Sudan, aldus de woordvoerder.

Druk van Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept Zuid-Afrika op om zich aan het verdrag van het Internationaal Strafhof te houden. Zuid-Afrika heeft dat verdrag getekend en geratificeerd en moet daarom volgens Ban overgaan tot de arrestatie van Bashir.

"Het bevel van het Internationaal Strafhof om president Bashir te arresteren op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden is een zaak die ik heel serieus neem", zei de VN-chef verder.

Garantie

Sudan vindt dat de uitspraak van de rechtbank om Bashir niet het land uit te laten gaan niets voorstelt, omdat de president door de Zuid-Afrikaanse regering was uitgenodigd. Correspondent Bram Vermeulen denkt dat Bashir van Zuid-Afrika de garantie heeft gekregen dat hij ongestoord naar de top kon komen.

Naar verwachting komt de rechtbank vandaag nog met een uitspraak of Bashir opgepakt moet worden of toch naar Sudan mag reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl