NOS Nieuws

Sudanese president Bashir mag Zuid-Afrika niet uit

  • AFP
    De Sudanese president Omar al-Bashir

De Sudanese president Omar al-Bashir mag Zuid-Afrika niet uit. Hij is in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie. Een rechtbank heeft besloten dat Bashir in het land moet blijven totdat besloten is of hij moet worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het strafhof (ICC) heeft Zuid-Afrika verzocht om zijn uitlevering. De rechtbank buigt zich over dat verzoek.

Het ICC wil Bashir berechten voor genocide in de regio Darfur. Daarbij vielen ongeveer 300.000 doden. Het eerste arrestatiebevel werd in 2009 tegen hem uitgevaardigd vanwege misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmidaden, in 2010 volgde een tweede vanwege genocide.

Vanmiddag dient ook een kort geding van een mensenrechtenorganisatie om Bashir aan te houden.

Dilemma

Correspondent Bram Vermeulen noemt het verzoek een dilemma voor Zuid-Afrika. "Moeten ze kiezen voor Afrika of voor het strafhof, dat er niet populair is?" Volgens critici gaat het ICC alleen achter Afrikaanse verdachten aan. Maar in het geval van Bashir waren de slachtoffers ook Afrikanen.

Ook is het volgens Vermeulen niet zeker dat Bashir bij de grens wordt tegengehouden, mocht de rechter daar bevel toe geven. "Dat zou dan wel een constitutionele crisis veroorzaken. Deze hele zaak is buitengewoon pijnlijk voor Zuid-Afrika, dat vroeger bekendstond als de mensenrechtenadvocaat van het continent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl