NOS Nieuws

Excuses NS voor Fyra-debacle

"We hebben de reiziger in de kou laten staan en dat raakt ons zeer"

De Nederlandse Spoorwegen hebben zich verontschuldigd voor het debacle met de Fyra. Waarnemend NS-topman Robbe zei op de laatste dag van de verhoren in de Fyra-enquête dat hij zijn oprechte excuses wil aanbieden aan de reiziger.

Oorspronkelijk zou vandaag Timo Huges worden gehoord, maar omdat die is opgestapt als NS-baas, wilde de commissie vandaag met zijn voorlopige opvolger Robbe spreken.

In de kou

Robbe zei bij het begin van het verhoor dat de Fyra er te laat is gekomen en dat de trein toen hij er eenmaal was, maar heel kort heeft gereden. "Dat was een grote teleurstelling, voor mij, maar ook voor alle medewerkers, die hard hebben gewerkt om de trein in Nederland te introduceren; de reiziger hebben we eigenlijk in de kou laten staan en dat raakt ons zeer." Robbe erkende dat de NS zijn eigen ambities niet heeft weten te realiseren.

Het is voor het eerst dat de NS zich op directieniveau excuseert voor de gang van zaken. Twee weken geleden bood wel de vroegere president-commissaris Meijer voor de Fyra-commissie zijn verontschuldigingen aan. Hij zei toen dat er veel is misgegaan waarvoor je je moet schamen.

Ethiek

Robbe maakte verder bekend dat de NS een aparte directeur ethiek krijgt. Die gaat intern kijken of de regels voor integriteit worden nageleefd.

De nieuwe functie is een reactie op de kritiek die het bedrijf kreeg, nadat vorige week bekend werd dat op het hoogste niveau gesjoemeld was bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

"Ons is terecht een spiegel voorgehouden van hoge standaarden waar wij aan moeten voldoen qua integriteit. We realiseren ons dat we iets recht te zetten hebben", zei Robbe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl